Invest Build Media
Туризъм и Екология

Румен Драганов: Кризата в летния туризъм е здравословна

Имаме една прекрасна година, защото това е година, в която са намалени цените на хотелите по Черноморието през август, има по-малко туристи, по-добро обслужване – т.е. в момента създаваме доволни клиенти. Това е здравословна криза и догодина ще имаме повече туристи по Черноморието. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ Румен Драганов, председател на института за анализи и оценки в туризма.

Мерките, които Институтът за анализи и оценки в туризма е предприел, е създаването на магистърска програма „Информационни процеси при администриране на туристическия сектор“, защото, по думите на Драганов – имаме голям проблем с прочита на това, което се случва в момента.

Румен Драганов: Ние имаме една прекрасна година. Защо? Защото това е година, в която за туристите са намалени цените на хотелите през август, по-малко туристи, по-добро обслужване – т.е. създаваме в момента доволни клиенти. Вярно е, че на Черноморието в различни места имаме по-голям спад, отколкото изцяло за страната. За страната до края на месец юли имахме 91 000 туристи повече влезли в страната. Но на морето сме надолу. Защо? Защото имахме три много успешни сезона, с двуцифрено число ръст, блъсканица на туристи, никакво обслужване, създаване на недоволни туристи. Какво означава това 15 или 18 процента по-малко. Само за Бургаска област за юли имаме 55 000 по-малко, за Варна – 43 000 по-малко. Това са хора, които са били тук, видели са хотелите и не са дошли. Създали сме недоволни туристи.

Драганов уточни, че при професионално работещите хотели, които работят с чужди туроператори, заетостта в момента се движи около 105-108 процента.

Той смята, че малките хотели отдавна трябва да се групират. Тепърва у нас се очаква да се слеят тези хотели, да се окрупни тази част на мениджмънта. „И това е прекрасното в тази година, че ще се появят предприемачи, които мислят интензивно и ще създадат продукт, който ще е конкурентоспособен“, каза Драганов.

По думите му имаме пет хотела, открити тази година, които са блестящи и България отговаря изцяло на световните изисквания.

Драганов смята, че кризата в момента в туризма е здравословна и догодина ще имаме повече туристи по Черноморието, защото сега създадохме доволни, ухажвани туристи. Хубаво е, че туристите са малко, за да се научим как се прави бизнес, каза още той.

Вижте още

10 реновирани автобуса ще качват столичани на Витоша

ivan

Падат визите за Катар за 80 държави, включително и България

ivan

Дъждът затруднява живота на метропътниците

Напишете коментар