Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Какво ни е известно за потайния милиардер, който купи bTV?

Той е свръхбогат. И става собственик на българската бТВ. Какво се знае за потайния чешки милиардер Петр Келнер? Ето какво пише германската преса, цитирана от Deutsche Welle.

Империята му е на стойност 45 млрд. евро, пише Handelsblatt за чешкия милиардер Петр Келнер, който вече ще е собственик и на българската bTV. Най-новата придобивка на Келнер е компанията CME (Central European Media Enterprises), а сделката за нейните медийни активи в общо 5 европейски страни, сред които и България, е на стойност 2,1 млрд. долара.

Тъй като първо трябва да бъде одобрена от акционерите, Европейската комисия и националните регулатори, сделката най-вероятно ще бъде финализирана в средата на 2020 г. Така чешкият предприемач ще стане собственик на общо 30 телевизии в България, Румъния, Словакия, Словения и Чехия, посочва Handelsblatt, а „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ информира, че тези телевизии имат общо над 45 млн. зрители.

„Тесни контакти с политическата върхушка“

С покупката на CME Келнер разширява политическото си влияние в Централна и Източна Европа. Защото макар включените в пакета телевизии да залагат предимно на развлекателни програми, те определено играят важна роля за формирането на общественото мнение, отбелязва Handelsblatt.

„Чрез сделката за придобиването на CME този важен телевизионен конгломерат попада в ръцете на един „олигарх“, както Келнер бива наричан от критиците си“, добавя германското издание и твърди, че 55-годишният предприемач открай време поддържа тесни връзки с политическата върхушка в Чехия и в други страни.

Петр Келнер притежава фирми на обща стойност 45 млрд. евро. Благодарение на отличните си контакти с правителства в източноевропейски и източноазиатски държави, Келнер успя да създаде една наистина огромна империя, пише още вестникът и отбелязва, че в списъка с най-богатите хора на списание Forbes чешкият предприемач заема 78-о място.

Как започва всичко

Легендарният възход на Келнер започва след падането на Желязната завеса – покрай приватизацията, извършена от демократичното правителство в Прага. В началото на 1990 г. Келнер става съосновател на чешкия Пръв приватизационен фонд, а застрахователното дело се превръща във фундамент на неговия бизнес.

Келнер, който страни от медиите и живее уединено, е изградил сам управляваната от него бизнес империя. Завършил е икономика в Прага, посочва Handelsblatt и заключава: „Късметът му е в това, че 3 години след дипломирането му пада Желязната завеса“.

 

източник: expert.bg, снимка: PPFgroup

Вижте още

Българите се връщат в родината си по семейни и социални причини

ivan

НАП: 400 000 хартиени удостоверения ще се издават електронно от 2018 г.

ivan

Единната шенгенска виза влиза от следващата година

Напишете коментар