Invest Build Media
Инвестиции

Скок на европейските акции след стабилизирането на китайските борси

Европейските пазари на акции бележат добър отскок по време на търговията  позитивното представяне на Уолстрийт и вчерашната стабилизация на китайските борси след бруталния им спад в началото на седмицата.

Инвеститорите на глобалните капиталови пазари поне временно пренасочиха техния фокус на внимание от притесненията за негативното отражение на епидемията от коронавируса върху световната икономика, акцентирайки предимно върху предприетите от Народната банка на Китай агресивни мерки за инжектиране на ликвидност на паричните пазари. В рамките на понеделник и вторник Китайската централна банка инжектира на пазара 1,7 трлн. юана (или около 242,74 млрд. щатски долара).

Подкрепа за днешния риск апетит на европейските борси оказват и добрите финансови отчети на големи компании като British Petroleum и Glencore, които допринесоха за поскъпване на техните акции съответно с 4,5% и с 4,38%.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с над 1%, след като по-рано през деня китайският водещ индекс Shanghai Composite успя да нарасне с 1,34%, парирайки част от вчерашния брутален спад с над 7 на сто, докато индексът Hang Seng се повиши с 1,21% въпреки новината за първи смъртен случай в Хонконг на заразен с коронавирус.

Немският фондов индекс DAX 30 се повишава с 1,22%, френският CAC 40 – с 1,31%, а италианският MIB – с 1,51%, докато британският FTSE100 нараства с 1,42%, подкрепен допълнително от силното поевтиняване на британската лира по-рано през деня към най-ниско ниво за настоящата година около 1,2940 щатски долара, преди да последва опит за стабилизация около 1,3000 нивото.

Фючърсите на трите основни американски фондови индекси също нарастват с около и над 1% преди старта на днешната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се повишават с над 300 пункта (с 1,09%), на широкия индекс S&P500 – с 1,09% и на Nasdaq100 – с 1,26%, след като в понеделник те успяха да заличат част от агресивния им петъчен спад, приключвайки търговията с повишения съответно от 0,51%, от 0,73% и от 1,34%.

Вижте още

Прогнозират леко поскъпване на горивата у нас

ivan

Лидерът на КНСБ: Приемането на еврото у нас няма да повлияе на общия инфлационен натиск

ivan

Борисов в Кърджали: Икономическата и финансовата стабилност дават резултати

ivan

Напишете коментар