Invest Build Media
Туризъм и Екология

Според министър Ангелкова се задава по-добър летен сезон

Министърът на туризма Николина Ангелкова изрази надежда летният туристически сезон да се развива с темповете от миналата година и дори с по-добри. В момента се борим за доста сериозни ръстове в рамките на около 10% за записванията, надявам се да успеем да ги реализираме, коментира министърът пред журналисти. Тя участва в срещата с ръководствата на туристическия бранш и на националните ни курорти.

Министърът каза, че това лято целият капацитет за България на фалиралия туроператор „Томас Кук“ е разпределен към другите водещи туроператори, а отделно от това са планирани и ръстове на посещенията. Практически ние в момента договаряме ръст, допълни министърът и посочи, че това се вижда от заявените до момента полети за летния туристически сезон – с 12 на сто повече са заявените полети на летището в Бургас, и с 8 на сто повече – на летището във Варна. За немския пазар министърът съобщи, че има ръст от 8 на сто на заявените полети за летище Варна, има ръст от 12 на сто от Великобритания /за периода май-октомври/.

Министърът отчете, че за октомври, ноември и декември има ръстове от над 9 на сто на чуждестранните туристи, което, по думите на министъра, показва, че започва разширяването на „крилата“ на сезона с разнообразяването на предлагания туристически продукт и активизирането при здравния туризъм.

В отговор на въпрос за ефекта от короновируса върху туризма министър Ангелкова съобщи, че още на 24 януари е получена информация през Европейската туристическа комисия от министъра на туризма и културата на Китай, че всички туристически пътувания от тяхна страна са спрени – както вътре в Китай, така и изходящите туристически пътувания. Информирани всички български туристически асоциации, включително и регистрираните в Министерството туроператори, за да бъдат предприети необходимите мерки, обясни министърът. По думите й туристическите пътувания от Китай към България са малко – около 30 000, и в този смисъл не се очаква забраната за туристически пътувания на китайските граждани значително да се отрази върху общия туристопоток. Ангелкова обаче уточни, че към момента е рано да се правят генерални прогнози. Министърът каза, че все още няма информация във ведомството дали има отлив при изходящия туризъм от България заради опасния вирус.

Изпълнителният директор на к.к. „Албена“ АД Красимир Станев, коментира, че ако болестта се развие в огромни размери, това ще бъде зле за туризма у нас и по света. Но мисля, че нещата ще отминат и специално за нас летният туризъм няма да бъде засегнат, каза Станев. Той информира, че до момента записванията са с около 12 на сто по-добри за „Албена“ и те са основно от Централна и Западна Европа. Причината според него е свързана и с отпуснатите от правителството допълнителни 15 млн.лева за реклама, което, по думите му, е било посрещнато изключително добре от западните партньори. Те за първи път усетиха, че правителството застава на страна на туризма и това им вдъхна по-голямо доверие и те с по-голяма сигурност записват за България тази година спрямо предходните, коментира Станев, цитиран от БТА.

Друг фактор за очаквания ръст тази година е включването на България в списъка на здравните каси на Германия, които могат да обслужват техни членове на територията на страната ни. Ние влязохме в един пазар от 80 млн. високо платежоспособни членове на техните здравни каси, които вече са наши потенциални клиенти, допълни изпълнителният директор на к.к. „Албена“. В момента записванията за нашия курорт са не повече от сто, но интересът е голям, а очакваният пик ще е през следващите години, допълни той.

Вижте още

Как Монголия се спаси напълно от COVID-19

leni

Туристическите агенции са по-важни за нас при организиране на пътуване

ivan

Бургазлийката Рени Радева ще представи България на международен конкурс

ivan

Напишете коментар