Invest Build Media
Имоти и строителство

Как изглежда първият изцяло принтиран мост?

Прилагането на 3D принтирането в областта на дизайна става все по-популярно средство за работа. Наблюдаваме ежедневен прогрес в развитието на технологията и приложенията й. Въпреки това изграждането на цели съоръжения чрез нея все още звучи футуристично. Наскоро в Холандия се появи първият изцяло принтиран мост.

Първият изцяло 3D принтиран мост, изграден по проект на MX3D | Снимка: mx3d.com

Каква е технологията, която стои зад изграждането му?

Името на компанията, създала проекта на иновативния пешеходен мост, е MX3D. Тя има ясна мисия: да представи предимствата на 3D металния печат в индустриите и архитектурния дизайн. Всичко започва с прототипиране на дребни предмети от областта на изкуството – вази, статуетки, лампи и др. Впоследствие от фирмата решават да реализират проект, който да докаже, че 3D печатът има своето място в света на строителството и може да бъде приложен като основен конструктивен похват. Работата над проекта започва през 2015г., като към онзи момент на пазара липсват достатъчно големи принтери, които да могат да се справят със задачата. Поради липса на ресурси, компанията разработва свои собствени роботи за принтиране на предварително създадени 3D дигитални модели, както и софтуера, чрез който те биват моделирани.

Моделирането на динамичните форми на моста се случва чрез добре познати софтуерни продукти в дизайн средите, както и чрез специално разработени от компанията MX3D приложения | Снимка: mx3d.com

Технологията се базира на послоечно наслагване на разтопен метал до постигане на желаното обемно-пространствено решение. Благодарение на този метод на работа мостът бива изграден сравнително бавно, но конструкцията придобива еднакви механични показатели по целия си обем. Мостът е с дължина 12 метра и е предвидено да понася натоварвания, които се равняват на над 20 тона.

Отпечатването на моста се случва в стара корабостроителница | Снимка: mx3d.com

Въпреки голямата товароносимост, първоначално идеята за проекта е била по-скоро експериментална. След приключване на работата над първия прототип от компанията вземат решение да поставят съоръжението в реална градска среда и то да бъде ежедневно експлоатирано. Взето е решение той да бъде поставен над един от каналите в идеалните централни части на Амстердам.

Какви са пречките?

Поради уникалността на съоръжението, експлоатацията му като пешеходен мост среща някои законови трудности. За да бъде поставен на предвиденото от компанията място, той трябва да премине през редица допълнителни тестове. От световноизвестната инженерна компания Arup се заемат със задачата да докажат, че мостът е достатъчно устойчив и безопасен. Екипът от инженери, заедно с изследователите от Imperial College London, трябва да извършат няколко теста за пълно натоварване. Целта им е да покажат структурната цялост на моста.

Снимка: mx3d.com

Същевременно математици от Института Алън Тюринг ще помогнат за създаването на сензорна мрежа на моста. Интелигентната система ще наблюдава състоянието на конструкцията по време на провежданите от инженерните екипи тестове. Тя ще продължи да мониторира състоянието на моста във всеки един момент и след като той е на място. Благодарение на измерването на показатели като напрежение, изместване и вибрации, както и фактори на околната среда, включително качеството и влажността на въздуха и температурата, ще се изгради база данни, която да подпомогне работата над бъдещи 3D печатани съоръжения.

Снимка: mx3d.com

След приключването на анализите се очаква мостът да бъде монтиран на Oudezijds Achterburgwal – ключова улица и канал в Амстердам.
Главният дизайнер на проекта – Йонис Лаарман, има богат опит в работата над устойчиви проекти. В своя реч пред медията Dezeen през 2015г. Laarman казва, че технологията, която е въведена в проекта, може да изведе 3D печата на „по-високо ниво“. Според редица специалисти в областта на компютърните технологии и параметричния дизайн, развитието на архитектурата в бъдеще ще има все по-повече пресечни точки с технологията на 3D принтирането.

Мостът по време на холандската седмица на дизайна | Снимка: mx3d.com

Вижте още

1,5 млн. лв. за строеж на нова зала за художествена гимнастика отпусна кабинетът

ivan

Две нови автогари ще строят в Стара Загора

admin

Магистрала Струма ще е готова с изграждането на още 40,6 км

ivan

Напишете коментар