Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Нови 5 млн. лв. за предприемачеството по ОП „Развитие на човешките ресурси“

С 5 млн. лв. ще бъде подкрепено предприемачеството по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР). Това е съобщила министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред 270 младежи от МГЕРБ във Варна, съобщава пресцентърът на ПП ГЕРБ.

Развитието на предприемачески умения у младите хора има значение не само за възможностите им да започнат бизнес, но и за цялостното им личностно развитие, е посочила Русинова.

По думите й по ОПРЧР предстои да бъде отворена схема за 5 млн. лв. в подкрепа на предприемачеството. Програмата ще даде възможност да бъдат подпомогнати младите хора при разработването на бизнес планове, които след това да бъдат финансирани чрез инструментите за микрокредитиране. По този финансов инструмент са предвидени 12,5 млн. лв., които ще бъде насочени изцяло към младите хора, е обяснила тя.

Министър Русинова е представила и други схеми по оперативната програма. Отбелязала е, че по схемата „Младежка заетост“ работят близо 10 000 младежи, а над 12 000 са заети по линия на „Обучение и заетост на младите хора“. Голям интерес има също към схемата „Ново работно място“ на стойност 100 млн. лв., добри резултати се очакват и по схемата „Активни“ в размер на 26 млн. лева.

Русинова е обърнала внимание и на въпроса с трайно безработните, при които проблем е или ранното отпадане от училище, или липсата на активност. По думите й като цяло безработицата в страната ни за първи път от 11 години е под средноевропейското ниво, договорени са 235 млн. лв. за изпълнение на младежката гаранция.

Министърът на труда и социалната политика е запознала младежите от ГЕРБ с промените в Семейния кодекс във връзка с осиновяванията, новите предложения в Закона за насърчаване на заетостта, както и с подготовката на нов Закон за социалните услуги. Разяснила е и предстоящата реформа в ТЕЛК и е посочила, че близо 2 млрд. лв. отделя държавата годишно за хората с увреждания – за инвалидни пенсии, добавки, помощни средства, винетки и други. Една от основните цели на реформата е този ресурс да бъде насочен към най-нуждаещите се, е казала Русинова.

Вижте още

Глобяват „Монтюпе“ с 300 хил. лева

ivan

Спад с 3% на чуждестранните туристи в България за месец септември

leni

Веригата магазини Техномаркет станала собственост на Благоевград-БТ

ivan

Напишете коментар