Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Мая Манолова призова да се отдели бюджет за опазване на паметниците на културата

Националният омбудсман Мая Манолова призова държавата да отдели бюджет за опазване на паметниците на културата. Според Манолова от предвидените за саниране на частни жилища един милиард лева могат да бъдат заделени 100 милиона за реставрацията на такива сгради. В Пловдив, където бяха опожарени емблематични постройки от тютюневия град, омбудсманът обяви и идеи за промени в Закона за културното наследство.

Според Мая Манолова в нормативната уредба може да се заложи по-гъвкав режим за правата и отговорностите на собствениците на паметници на културата:

Например в редица европейски държави, държавата поема застраховането на паметниците на културата. Биха могли да се предвидят някакви облекчения, свързани с данъците, но от друга страна общината, респективно държавата, да имат възможност в случаите, в които собственикът не изпълнява своите ангажименти, на обратно изкупуване.

Като цената може да е с 50%  по-ниска от продажната. Манолова предлага още бъдещите продажби да стават само срещу конкретен проект в посока съхраняване на  паметниците на културата, който да бъде реализиран в рамките на 5 години. При неспазване на условията санкцията отново да е обратно изкупуване.

Колкото до последния случай с опожарените складове, Мая Манолова коментира, че община Пловдив има сериозни пропуски в контрола, който е можела да прилага спрямо собствениците.

Вижте още

Еврокомисията предлага България да получи до 2027 г. още 63 млн. евро за АЕЦ Козлодуй

ivan

Временна загуба на наематели в моловете

admin

Тече 90-дневният срок за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“

ivan

Напишете коментар