Invest Build Media
Инвестиции

Мая Манолова призова да се отдели бюджет за опазване на паметниците на културата

Националният омбудсман Мая Манолова призова държавата да отдели бюджет за опазване на паметниците на културата. Според Манолова от предвидените за саниране на частни жилища един милиард лева могат да бъдат заделени 100 милиона за реставрацията на такива сгради. В Пловдив, където бяха опожарени емблематични постройки от тютюневия град, омбудсманът обяви и идеи за промени в Закона за културното наследство.

Според Мая Манолова в нормативната уредба може да се заложи по-гъвкав режим за правата и отговорностите на собствениците на паметници на културата:

Например в редица европейски държави, държавата поема застраховането на паметниците на културата. Биха могли да се предвидят някакви облекчения, свързани с данъците, но от друга страна общината, респективно държавата, да имат възможност в случаите, в които собственикът не изпълнява своите ангажименти, на обратно изкупуване.

Като цената може да е с 50%  по-ниска от продажната. Манолова предлага още бъдещите продажби да стават само срещу конкретен проект в посока съхраняване на  паметниците на културата, който да бъде реализиран в рамките на 5 години. При неспазване на условията санкцията отново да е обратно изкупуване.

Колкото до последния случай с опожарените складове, Мая Манолова коментира, че община Пловдив има сериозни пропуски в контрола, който е можела да прилага спрямо собствениците.

Вижте още

Сметките за парно и топла вода се повишават с между 2,28% и 8,57%

ivan

Цената на биткойна падна с 50%

leni

112 млн. лв. ще бъдат дадени на общините за борба със замърсяването на въздуха

ivan

Напишете коментар