Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Оператор от Манчестър кандидатства за концесията на Летище София

Повече от 600 млн. евро обещава да инвестира най-големият британски летищен оператор Manchester Airports Group (MAG), ако бъде избран за концесионер на Летище София, съобщи ръководството на компанията на пресконференция днес. По време на събитието беше декларирано решението на MAG да участва в тръжната процедура, чието начало беше дадено от българското правителство на 5 юли 2018 г.

В момента MAG управлява три от основните летища във Великобритания – Манчестър, Лондон Станстед и Ийст Мидландс, които заедно обслужват 60 милиона пътници на година, до над 270 дестинации чрез 70 авиолинии. Компанията е публично-частно партньорство, а сред собствениците са Градският съвет и Общинските власти на Манчестър, както и дългосрочни частни инвеститори. Този тип собственост гарантира, че в основата на растежа на компанията, е способността да балансира търговските приоритети на летищата с ангажимента си да работи в тясно сътрудничество с местните общности около всеки обект. По този начин се гарантира, че те ще имат ползи от гледна точка на инвестиции и създаване на работни места, а и ще бъде гарантирано и опазването на околната среда.

Офертата на MAG ще бъде подкрепена от китайския строителен гигант BCEG, който вече работи с MAG по строителния проект в Манчестър – Airport City UK, един от най-значителните британски примери за сътрудничество с Китай в областта на инфраструктурното развитие. Включването на BCEG ще доведе и до нови възможности за сътрудничество между България и Китай.

„Надяваме се да ни бъде дадена възможност да предоставим на хората в България глобалния портал на световно ниво, който те заслужават,“ заяви Чарли Корниш, главен изпълнителен директор на MAG. „Ние вече сме извършили огромен обем работа във връзка с тази възможност и имаме ясна визия как да доставим на всеки един пътник приятно преживяване и глобална мрежа от маршрути през летище София, сравними с другите летища от световна класа по света. Искаме да доставим директна международна свързаност на България, като така ще се стимулира туризмът и икономическия растеж.“

В същото време, MAG разбира важността общностите около районите на нашите летища да могат да се развиват, без това да става за сметка на увеличаване на въздействието върху околната среда. „Ние вярваме, че когато летищата на MAG просперират, общностите около тях също просперират. Ние сме фокусирали нашите международни дейности за развитие към летище София, което може да стане „перла в нашата корона“, каза Корниш.

Партньорът на MAG, китайската държавна компания BCEG, една от световните топ 250 строителни компании, има над 65 години опит, специализирайки в строителството, развитието и инвестициите. В BCEG работят над 20,000 души по целия свят, развивайки проектите и услугите на компанията в 27 държави на 5 континента, включително с регионални офиси в Австралия, Канада, Нова Зеландия, САЩ и Великобритания.

BCEG има сериозно портфолио от завършени проекти в авиационния сектор. До днешна дата групата е изпълнила и предала повече от 1 милион квадратни метра нови площи за терминали, 15 големи карго/технически хангара и стотици километри писти, пътеки за рулиране и перони.

BCEG в момента изгражда един от най-големите авиационни строителни проекти в света: Пекинското международно летище Даксинг. Проектът се състои от 9 писти и над 1.4 милиона квадратни метра площ на терминалите. Очаква се също така да бъде най-натовареното летище в света откъм трафик на пътници, като при пълен капацитет ще обслужва по 130 милиона пътници и над един милион полета на година. Първа фаза от новото летище ще бъде отворена и готова за експлоатация догодина, както е планирано.

„Да се присъединим към партньорите ни от MAG, за да участваме в процедурата по избор на концесионер за летище София, е истинска чест за нас“, заяви Жен Шин, управляващ директор на BCEG International Co. Ltd. “Работата ни с MAG в България ще бъде вдъхновяваща, предизвикателна и удовлетворителна възможност и ние очакваме с нетърпение да затвърдим вече съществуващите ни връзки“, каза той.

„Ние разглеждаме участието си в предложението по процедурата за летище София като продължение на меморандума за разбирателство между Китай и България и като част от инициативата „Един пояс, един път“. Проектът представлява истинска възможност за нас да проучваме и за в бъдеще съвместни инфраструктурни възможности“, обясни Шин.

„Ние ще допринесем за Летище София с нашите китайски инвестиции заедно с експертизата си и задълбочените ни умения в авиацията, строителството, развитието, инвестициите и инфраструктура. Като основен доставчик и партньор, ние сме убедени в развитието му и вярваме, че то ще служи като магнит за последващи инвестиции в София, което ще донесе икономически ползи и увеличаване на заетостта в района“, каза китайският представител.

Най-новата придобивка на MAG е летище Лондон Станстед, купено през 2013 г. Четвърто по големина във Великобритания, то преживя пълна трансформация под управлението на MAG. За петте си години като собственик, MAG увеличи броя пътници, преминаващи през летището с 40% до 26 милиона на година. А тази година се очаква да достигнат 28.5 милиона пътници. От 2013 г. броят на авиокомпаниите на летище Лондон Станстед се увеличи от 8 на 22 и бяха добавени 40 нови маршрута, включително популярната директна връзка със София – един от най-бързо развиващите се маршрути.

На летище Лондон Станстед, както и на Манчестър и Ийст Мидландс, MAG използва значителния си опит в проектиране и управление на терминали, за да създаде успешни от търговска гледна точка магазини, ресторанти и барове, както и паркинг зони, които значително подобряват преживяването на пътниците. Развивайки летищата си по търговско-ориентиран модел, MAG може да се фокусира върху привличане на авиокомпании с оферти, които им позволяват да предлагат по-ниски цени до повече дестинации.

MAG също така дълго и успешно работи с превозвачи от Близкия изток, за да развива глобална свързаност от своите английски летища през Дубай, Абу Даби, Доха и Мускат, които са на до 5 часа полет от София. Компанията ще се фокусира също така и върху въвеждането на повече полети от София до градовете от Западните Балкани като Белград, Загреб, Сараево и Тирана, както и до всички европейски столици. В допълнение, MAG оперира двете най-важни летища за карго самолети във Великобритания и разбира важността на карго връзките за търговията на национално, европейско и глобално ниво.

Всички летища на MAG са сертифицирани като „въглеродно неутрални“, благодарение на сериозните усилия на вътрешен екип от експерти за намаляване въздействието на операциите върху околната среда.

Вижте още

Дълговете ни все по-малко, но с по-големи размери

ivan

МОН: 577 класни стаи за хуманитарни науки обновени

Петър Илиев остава директор на НЕК

ivan

Напишете коментар