Invest Build Media
Туризъм

Туризмът е „закрит“

Министерска заповед забранява всички екскурзии. Стотици българи са заминали на пътешествия и ваканции през критичния март и ще се прибират в идните дни.

Издадох заповед за спиране на всякакви дейности по Закона за туризма до 13 април, обяви ресорният министър Николина Ангелкова на брифинг в Министерския съвет. Заповедта още не е публикувана, но Ангелкова обясни, че е взела това крайно решение, за да няма неясноти, колебания и тълкувания какво може да се прави и какво не.

Тежко ми е да го кажа, но в момента е безотговорно е да се пътува с цел туризъм, каза министърът на туризма.

Тя разкри, че има 483 българи на задгранични ваканции, които трябва да се приберат днес и в следващите два-три дни. Те пристигат от  Египет, Аржентина, Турция, Мианмар, Мароко, Танзания, Нова Зеландия, Германия и други дестинации с повишен епидемичен риск. Всички  те са заминали през март, когато вече бе ясно, че пътуванията в чужбина не са желателни, надявам се след моята заповед да спрат всякакви екскурзии, заяви Ангелкова.

Тя не се ангажира да прогнозира колко фирми от туристическия бранш ще фалират и не даде никаква информация за прекратените до момента резервации  – ситуацията била много динамична, а бъдещето – непредсказуемо.

Ресорният министър все пак изрази надежда, че юли-август ще имам „малко по-спокойна ситуация“, като подчерта, че засега резервации за тези месеци не се отказват. „Във връзка сме с всички големи турооператори, месец за месец сме се разбрали да подават информация“ добави тя.

От думите й се разбра, че ще има промени в Закона за туризма, които засягат връщането на пари на клиенти за несъстояли се екскурзии и почивки. Става дума за временни мерки, отнасящи се за периода на извънредното положение.

Ще се предвиди възможност организаторите на пътувания да връщат разсрочено платените суми. Друга опция е да на клиентите да с предоставят ваучери, с които да платят друга екскурзия или ваканция в рамките на 24 месеца. Трети вариант е човек да си направи друга резеврация в рамките на платените пари за по-добри времена, но отново не по-късно от 24 месеца, поясни  Ангелкова.

Ако фирмите трябва да върнат веднага парите в действащите срокове, ще има лавина от фалити. Застраховките няма как да покрият всички плащания, затова се налагат мерки за повече гъвкавост.  Според ресорния министър няма да има някакви специални мерки за компенсиране на щетите в туризма като данъчни ваканции и невнасяне на осигуровки.

„Сега“ потърси коментар от прокуратурата какво ще се случи с хората в хотелите на ски курортите Банско и Пампорово, след като по разпореждане на държавното обвинение те бяха затворени. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че последващите мерки трябва да бъдат предприети от МВР, което следи за нарушения – например, ако някое заведение функционира. От МВР пък заявиха за „Сега“, че въпросът с туристите трябва да се отнесе към регионалните здравни инспекции.

От РЗИ в Смолян посочиха, че хотелите в курорта Пампорово вече са празни и няма туристи. „Сега“ не успя да получи коментар от РЗИ – Благоевград. От Министерството на здравеопазването поискаха въпросите в писмен вид и към момента не са отговорили.

Вижте още

Ще има институт за отнемане на звезди на хотели и заведения

ivan

Ангелкова: 2016 г. ще е най-успешната за туризма за последните 25 години

admin

Разходка из небето на България показва страната ни отвисоко

admin

Напишете коментар