Invest Build Media
Инвестиции

ЕК с предложение за задействане на Общата предпазна клауза на Пакта за стабилност и растеж

Европейската комисия предлага задействането на Общата предпазна клауза от Пакта за стабилност и растеж (ПСР) като част от своята стратегия за бърз и координиран отговор на пандемията на коронавирус, съобщи пресцентърът на ЕК. След като бъде одобрена от правителствата в Съвета, клаузата ще позволи на държавите членки да предприемат мерки за адекватно справяне с кризата, като същевременно се отклонят от бюджетните изисквания, които обикновено се прилагат в рамките на европейската фискална рамка.

Предложението представлява важна стъпка за изпълнение на ангажимента на Комисията да използва всички инструменти на икономическата политика, с които разполага, за да подкрепи държавите членки при защитата на техните граждани и смекчаването на тежките социално-икономически последици от пандемията.

„Предлагаме максимална гъвкавост за нашите правила, които ще позволят на националните правителства да подкрепят всички техни здравни системи, персонал, както и хората, засегнати от кризата. Искам да гарантирам, че отговаряме на хората, както и на социално-икономическото измерение на пандемията по възможно най-добрия начин“, заяви фон дер Лайен.

Вижте още

Пет оферти бяха подадени за концесията на Летище София

ivan

Спас Русев и Елвин Гури купиха Телеком Албания

ivan

Очакват се масови фалити в транспортния бизнес

leni

Напишете коментар