Invest Build Media
Туризъм

Туроператорите с призив за спасяване на българския туризъм

Асоциацията на Българските туроператори и туристически агенти излезе с призив за спасяване на българския туризъм. АБТТА призова Министерството на туризма да обясни на гражданите, че не е възможно веднага да си получат парите за бъдещи пътешествия, тъй като и без това бизнесът е пред колапс, пише в писмо, изпратено и до медиите.

Клиенти изискват незабавно и 100% възстановяване на предплатените суми, не приемат аргумента, че тези суми – в съотвествие със спецификата на работа в туроператорския сектор – вече се намират под разпореждане на съответните доставчици на туристически услуги, които отхвърлят всякакви предложения за прехвърлянето им за бъдещи периоди, обясняват от бранша.

Българските туроператори предупреждават, че заради извънредното положение у нас и в света целият сектор е изправен пред колапс и много фирми са застрашени от фалит в следващите няколко дни.

АБТТА иска Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите да излязат с ясно и недвусмислено изявление, че в настоящите извънредни условия туроператорите имат право да предлагат на клиентите си ваучери за използване на заплатените суми в бъдещи периоди и да им предлагат да презаверят купените ваканции и пътувания за бъдещи периоди, в срок, не по-рано от 2021 година.

От Министерството на туризма цитираха предложението на Николина Ангелкова, че министерството има няколко предложения в подкрепа на туроператорите.

„Предлагаме да има възможност туроператорът да издава ваучери за бъдещо пътуване със срок до 24 месеца. Предлагаме също, докато трае извънредното положение у нас, 14-дневният срок за възстановяване на сумите за отменено пътуване да не действа, защото в противен случай има реална опасност голяма част от туроператорите да фалират. Предлагаме също и отложено плащане по споразумение между туроператора и пътуващия. Ваучерите до 24 месеца за отсрочка на пътуването са предложени, за да може да има обективност и разбиране между туроператора и клиента“, каза тя след заседание на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм вчера.

Туроператорите очакват изявлението да съдържа ясно послание, че извънредната ситуация засяга всички – и потребители, и бизнес, и че предлаганите от туроператорите варианти се приемат от страна на държавата в условията на извънредното положение, и че именно по този начин правата на потребителите могат да бъдат защитени ефективно, и тяхното право и възможността им да използват своите пари след края на настоящите събития – гарантирани.

Вижте още

Българинът се връща да живее на село

admin

Ирен Онтева и Галена Димова отново на модния подиум!

ivan

21 хотела в София ще приемат гости за Европредседателството

ivan

Напишете коментар