Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Високи седмични ръстове за американските индекси

Щатските акции рязко падаха в петък, което изтри част от печалбите от изминалите три сесии. САЩ се превърна в страната с най-голям брой потвърдени случаи на заразени от коронавирус. Dow Jones спадна с 915 пункта, или 4.1%, до 21 636. S&P 500 се плъзна 3.4% до 2 541, докато Nasdaq Composite приключи деня с 3.7% по-ниско до 7 502.

Въпреки загубите през последния ден, индексите отбелязаха високи седмични ръстове. Dow Jones нарасна с 12.8%, което е най-големия седмичен ръст на индекса от 1938 г. насам. S&P 500 отбеляза най-доброто си седмично представяне от 2009 г. насам, след като нарасна с 10.3%. Сенатът на САЩ прие законопроект за облекчаване на икономиката, в размер на 2 трилиона долара, във връзка с коронавируса. Законопроектът бе подписан от президента Тръмп в петък, сочи дневният бюлетин на „Елана Трейдинг„.

Европейските акции се понижиха през последната сесия за седмицата. Инвеститорите продължават да наблюдават разпространението на коронавируса, докато политиците продължават да търсят единно решение на проблемите, пред които  ни изправя пандемията. Борис Джонсън обяви в петък, че е тестван положително за вируса и обеща да се самоизолира в дома си, докато продължава да води националната борба с коронавируса. Немският DAX се понижи с 3.7% до ниво от 9 632, докато FTSE 100 изгуби повече от 300 пункта, или 5.25%.

Цените на петрола паднаха с близо 5% в петък. Brent се търгуваше с 6.46% по-ниско при цена от 25.05 долара за барел, докато WTI се понижи с 5.74% или 21.83 USD за барел. Това бе петата поредна седмица, в която цените на петрола падат. Икономическите стимули от страна на политиците изглежда не са достатъчни за да се справят с липсата в търсенето, причинена от коронавируса. Златото падна в петък, но отбеляза най-големия си седмичен ръст от 2008 г. насам.

Акцентите днес

Икономически данни – САЩ

Седмицата ще започне с акцент върху жилищата в процес на продажба в САЩ. Докладът за продажбите на жилище от Националната асоциация на брокерите (NAR) измерва промяната в броя на жилищата, които предстои да бъдат продадени по договор, изключващи нови строителства. Очакванията на анализаторите са за спад от 1%, което се приема като отрицателно за USD.

Инструменти на фокус

Chevron Corp. – Дневна

Акциите на Chevron успяха да покрият част от натрупаните загуби от началото на месеца. Цената отскочи от нивото на подкрепа около 56 USD, което беше образувано от дъната след световната финансова криза от 2008 г. Линиите на индикаторът MACD се пресякоха, давайки ни сигнал за обрат в посоката на тренда.

USD/CHF – 4 часова

След като Федералният резерв прие да отпусне пакет стимули на стойност $2 млрд. за борба с икономическото въздействие от коронавируса, щатската валута започна да губи стойност. Нивото на валутната двойка достигна до нивото на Фибоначи от 61.8%, докато индикаторът RSI ни дава сигнал за препродаден пазар.

XAU/USD – Дневна

След като достигна връх от 1700 USD за тройунция, златото натрупа огромни загуби и достигна нива от 1450 USD. Последните няколко дни ценният метал възвърна 76.4% от загубите, като срещна ниво на съпротива около 1630. Поради прекалено рязкото възстановяване на загубите е възможно да видим лека корекция до ниво от 1570.

S&P 500 – 8 часова

Коронавирусът продължава да оказва значителен икономически натиск върху световната икономика. Въпреки това S&P 500 успя да покрие част от натрупаните загуби, но движението беше ограничено от образувания низходящ тренд.

Вижте още

Курсът на еврото постигна ново пиково ниво

Село във Великобритания ще има умна мрежа за снабдяване с ток

admin

В някои квартали на София жилищата поскъпнаха с над 10 на сто

admin

Напишете коментар