Invest Build Media
Туризъм и Екология

7 от най-известните сгради в Дубай

Дубай е известен със своите ослепителни небостъргачи насред пустинята, но не винаги е било така.

Преди по-малко от 200 години тук е било малко рибарско селище. В продължение на много десетилетия повечето от сградите на града са били високи само два етажа.

Богатството на Дубай се промени с откриването на петрола през 60-те години на миналия век и през 1980 г. беше взето решение търговското пристанище да се превърне в луксозна туристическа дестинация.

Тогава бяха построени множество зашеметяващи сгради, често със светкавичен темп, включително седемзвездният хотел Бурдж Ал Араб, който отвори врати през 1994 г.

Днес архитектурата на града е известна по целия свят. Ето 7 от най-известните сгради в Дубай, представени от CNN:

Cayan Tower


Снимка SOM

Открита: 2013 г.

Предназначение: Луксозни апартаменти

Изправен на височина 306 метра (1 005 фута), привлекателната спирална форма на небостъргача Cayan Tower го отличава от другите небостъргачи по брега на Дубай.

Всички 73 етажа на сградата са проектирани по точно същия план, но всеки от тях е завъртян на 1,2 градуса по посока на часовниковата стрелка от този по-долу. Резултатът: Cayan Tower се завърта на 90 градуса по цялата си височина.

Освен че е визуално впечатляващ, този дизайн на спирала спомага за защита на вътрешните пространства от пряка слънчева светлина, като същевременно намалява структурното въздействие на силните ветрове.

Любопитен факт: Архитектурната фирма зад кулата Skidmore, Owings и Merrill (SOM) също проектира Бурдж Халифа.

Джамията Джумейра


Снимка Wikipedia

Открита: 1979 г.

Предназначение: Джамия

В архитектурата на Дубай има и други впечатляващи сгради, освен футуристични небостъргачи. Джамията Джумейра е отличен пример за сграда, вдъхновена от далечното минало.

Проектирана в архитектурната традиция на Фатимид, която често се свързва със средновековен ислямски Египет, джамията е направена от бял камък, който произвежда зашеметяващ визуален ефект по залез слънце.

Основните характеристики на дизайна включват чифт висящи минарета, които рамкират впечатляващ централен купол.

Джамията Джумейра може да побере около 1200 богомолци и това е една от малкото джамии в Обединените арабски емирства, която позволява посещения от немюсюлмани.

Любопитен факт: Джамията Джумейра заема такова уважавано място в културната идентичност на Дубай, че се появява върху банкнотата от 500 дирхама.

Операта на Дубай


Снимки Dubai Opera

Открита: 2016 г.

Предназначение: Място за забавление

Ако смятате, че оперните сгради винаги са с орнаменталните цветове от Европа на 19-и век, тогава трябва да видите Дубайската опера.

Екстериорът е приятен микс от исторически и съвременни влияния. Сградата е оформена като дървен кораб – почит към морското минало на Дубай – но съвременните стъклени стени позволяват на посетителите да видят блестящото осветление на вътрешната алея.

Архитектурната фирма Atkins (и водещият архитект Янус Росток) проектира сградата, за да се преобразува лесно в три режима: театър, концертна зала и пространство с плосък етаж за провеждане на изложби и гала събития. Има места за настаняване до 2000 души.

Бурдж Ал Араб


Снимка Pixabay

Открита: 1999 г.

Предназначение: Курортен хотел

Със своята незабравима форма на корабно платно, 321-метровата Бурдж Ал Араб бързо се превърна в една от най-разпознаваемите сгради на небосклона на Дубай.

Екран от стъклени влакна предпазва 18-етажния атриум от неумолимото дубайско слънце. Материалът е покрит с тефлон, за да не залепват прах и пясък.

Любопитен факт: Покривът на сградата разполага с хеликоптерна площадка, която гостите могат да използват за влизане или излизане от сградата.

Atlantis, The Palm


Снимка Pixabay

Открита: 2008 г.

Предназначение: Хотелски курорт

Освен това Дубай затвърди позицията си на водеща дестинация за хотелски курорт с Atlantis – The Palm.

На пръв поглед прилича много на курорта Атлантида на Бахамските острови, но по-внимателна проверка разкрива влиянието на арабите върху сградата.

Коралово-розовото здание, проектирано от WATG, съчетава арабската пустиня с океанската примамка на митичната Атлантида. Ако разполагате с парите, можете дори да резервирате един от двата подводни апартамента в хотела.

Нов съпътстващ курорт с много различен, съвременен дизайн, наподобяващ хоризонтални блокове, ще бъде открит в края на 2020 г.

Любопитен факт: Курортът е разположен на колекция от изкуствени острови, наречени Палмата, наречени така заради формата си на палма.

Dubai Mall


Снимка Pixabay

Открита: 2008 г.

Предназначение: Пазаруване, хранене, развлечения

Около 80 милиона души – това е приблизително населението на Турция – посещават Dubai Mall всяка година.

Фирмата, стояща зад проекта, DP Architects, се е справила с доста предизвикателства в интегрирането на повече от 1200 магазина, паркинг за 14 000 превозни средства, огромен закрит аквариум, ледена пързалка и  още, и още.

Задължителният дизайн на мола е неговият масивен водопад на закрито, допълнен със статуи на гмуркачи, търсещи перли.

Любопитен факт: През 2019 г. молът беше свързан с новия Dubai Mall Zabeel чрез климатизиран пешеходен мост.

Бурдж Халифа


Снимка Pixabay

Открита: 2010 г.

Предназначение: Смесена употреба

Този списък не би бил пълен без най-високата сграда в Дубай, Близкия Изток и в света.

Когато отваря през 2010 г., Бурдж Халифа събори небостъргача Тайпе 101 от трона на най-високата сграда в света и издигна Дубай – буквално и образно – на нови висоти.

На височина 828 метра небостъргачът може да се похвали и с най-високата наблюдателна площадка в света и най-дългото пътуване с асансьор в света.

И ако това не е достатъчно впечатляващо, серия от вертикални полирани перки от неръждаема стомана са добавени „за да подчертаят височината и стройността на Бурдж Халифа“ и да включват ислямски дизайнерски влияния, според CTBUH.

Любопитен факт: Сградата се възползва от „естествената климатизация“, която поема по-хладен въздух в горната част на кулата, преди да го циркулира в цялата сграда.

Вижте още

Холандската Венеция (СНИМКИ)

Три плажа по Северното Черноморие отиват на концесия

ivan

Собственици на клубове в Слънчев бряг заплакаха срещу премиера Симеонов

ivan

Напишете коментар