Invest Build Media
Туризъм и Екология

Най-старият град в Русия – Дербент

Това е най-южният и най-старият град в историята на Русия, а името му идва от персийската дума “darband”, която означава „врата с решетки“.

Дербент се намира в тясната ивица земя между Каспийско море и Кавказките планини, а историята му може да бъде проследена до преди 5000 години. Също така градът е вторият по важност в Република Дагестан след столицата Махачкала.

Дербент - най-старият руски град

Дербент се ражда като малко селище през Бронзовата епоха и не спира да се разраства, докато не се превръща в един от най-големите средновековни градове в Източна Европа.

Дербент - най-старият руски град

Той има уникална градска структура и устройство. Намира се в тесен крайбрежен район с широчина по-малко от 3 км, чиито защитни стени и ограждения се простират на 40 км в Кавказките планини. Заради своето стратегическо местоположение Дербент винаги е бил обект на засилен интерес от страна на редица империи в историята си и е бил владян от персите, арабите, арменците, монголците, азерите, отново иранците, отоманските власти и най-накрая в руските ръце, в които е до днес.

Дербент - най-старият руски град

Ако сте почитатели на нетипичните дестинации, то Дербент е като за вас.

 

Вижте още

Пианистка гледа 200 крави на село

leni

Мексико – топ 10 на забележителностите

leni

Волейболистка стана Мис Асеновград, а Петя Буюклиева и кметът на града пяха в дует

ivan

Напишете коментар