Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Петролът ще запише най-лошото си тримесечие в историята

И новините за петрола никак не са добри.

Петролът от сорта брент се търгуваше на цена от 23.36 долара за барел по-рано днес, като поскъпваше с над 2.6% за деня, докато щатският лек суров петрол бележи ръст в цената от 5.8% до 21.26 долара за барел.

Фючърсите на брента паднаха до най-ниското си ниво от 18 години вчера, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) приключиха вчерашната сесия на цена под 20 долара за барел, преди и двата сорта да ограничат загубите си в последния ден за тримесечието.

Към днешна дата фючърсите на брента поевтиняват с над 65% през първите три месеца на 2020 г., с което сортът е на път да запише най-лошото си тримесечие до 1990 г., според данни на CNBC.

Брентът също е на път да запише най-лошото си месечно представяне в историята, като губи над 54% от стойността си само през март.

Междувременно цената на фючърсите на щатския лек суров петрол падна с над 67% през първото тримесечие, като е на път да запише най-лошите си три месеца, откакто контрактът започва да се търгува през 1983 г.

Щатският лек суров петрол също така губи над 55% от началото на месеца и е на път да отчете и най-лошия си месец в историята.

Потреблението на петрол пада най-малко с 25% в сравнение с нивата от 2019 г. до 100 млн. барела на ден, според анализатори от Eurasia Group, след като движението по света бе сериозно ограничено, а дейността на повечето компании за търговия на дребно бе блокирана.

„На фона на падащото търсене и нарастващото предлагане, след като ОПЕК и Русия не успяха да се споразумеят за ограничаване на производството в началото на март, запасите в световен мащаб могат да достигнат максималния си капацитет в идните седмици,“ според анализаторите на Eurasia Group.

„Дори и ако ОПЕК и други страни производителки започнат да ограничават производството си скоро, свръхпредлагането вследствие на световната блокада е толкова голямо, че капацитетът на запасите в световен мащаб ще достигне своя лимит до средата на годината,“ казват още те.

Вижте още

Вижте колко милиарда се инвестираха в имоти след пандемията

Двустранна организация ще активизира търговията с Австралия

ivan

Инвестор.БГ стана собственик на Висшето училище по застраховане и финанси

ivan

Напишете коментар