Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Петролът ще запише най-лошото си тримесечие в историята

И новините за петрола никак не са добри.

Петролът от сорта брент се търгуваше на цена от 23.36 долара за барел по-рано днес, като поскъпваше с над 2.6% за деня, докато щатският лек суров петрол бележи ръст в цената от 5.8% до 21.26 долара за барел.

Фючърсите на брента паднаха до най-ниското си ниво от 18 години вчера, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) приключиха вчерашната сесия на цена под 20 долара за барел, преди и двата сорта да ограничат загубите си в последния ден за тримесечието.

Към днешна дата фючърсите на брента поевтиняват с над 65% през първите три месеца на 2020 г., с което сортът е на път да запише най-лошото си тримесечие до 1990 г., според данни на CNBC.

Брентът също е на път да запише най-лошото си месечно представяне в историята, като губи над 54% от стойността си само през март.

Междувременно цената на фючърсите на щатския лек суров петрол падна с над 67% през първото тримесечие, като е на път да запише най-лошите си три месеца, откакто контрактът започва да се търгува през 1983 г.

Щатският лек суров петрол също така губи над 55% от началото на месеца и е на път да отчете и най-лошия си месец в историята.

Потреблението на петрол пада най-малко с 25% в сравнение с нивата от 2019 г. до 100 млн. барела на ден, според анализатори от Eurasia Group, след като движението по света бе сериозно ограничено, а дейността на повечето компании за търговия на дребно бе блокирана.

„На фона на падащото търсене и нарастващото предлагане, след като ОПЕК и Русия не успяха да се споразумеят за ограничаване на производството в началото на март, запасите в световен мащаб могат да достигнат максималния си капацитет в идните седмици,“ според анализаторите на Eurasia Group.

„Дори и ако ОПЕК и други страни производителки започнат да ограничават производството си скоро, свръхпредлагането вследствие на световната блокада е толкова голямо, че капацитетът на запасите в световен мащаб ще достигне своя лимит до средата на годината,“ казват още те.

Вижте още

Повишаване на цените на употребяваните автомобили

На опашката на Евросъюза сме по спазване на основни трудови права

ivan

Най-голямата сенчеста икономика в момента са горивата, твърди Ревизоро

ivan

Напишете коментар