Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Измама с маски за 16 млн. евро в Италия

Служители на Финансовата гвардия в Рим арестуваха в четвъртък сутринта известния със спорна бизнес слава предприемач Антонело Иефи, който е обвинен в измамно присвояване на близо 16 млн. евро държавни пари.

Според прокуратурата във Вечния град Иефи и спечелил чрез „куха фирма“ и с помощта на политически покровители манипулиран търг за доставката на 24 млн. предпазни маски, като договорените средства за тях му били преведени веднага.

Продължилото 20 дни разследване на икономическата полиция обаче не открило никъде по света и следа от маските, но в замяна на това служителите й попаднали на подготовката на друга голяма далавера с пари на данъкоплатците.

Антонело Иефи бил на финалната права за спечелването отново на манипулиран в негова полза търг за доставка на предпазни облекла за борещите се с коронавирус медицински работници за обща сума 67 млн. евро, съобщава вестник Монитор.

Интересна е динамиката на парираната от Финансовата гвардия сделка на съдения на няколко пъти заради измами 42-годишен предприемач. В информациите си за скандала най-влиятелните медии на Апенините го нарекоха простичко „хазарт със здравето на хората“, защото Антонело Иефи и аверите му политици и държавни служители са имали една-единствена цел – да се облагодетелстват лично, без да ги е грижа за трагедията на Италия в плен на коронавируса.

На миналия 12 март, в разгара на кризата, контролираната от Иефи фирма „Биокреа“ с шеф негово подставено лице – 40-годишната Стефания Вердучи, изненадващо за мнозина печели търга на здравното министерство за доставката на 24 млн. маски за общо 15 млн. 800 хил. евро.

Като първата пратка от няколко милиона маски е трябвало да пристигне спешно – три дни след сключването на договора, или на 16 март. Да, но това не се случва и хората на предприемача обясняват на получателя, че стоката им е задържана на китайско летище, но предстои всеки момент да тръгне за миланската аерогара Малпенса.

Минава обаче 20 март, маските не пристигат и отговорната за доставката държавна фирма „Консип“ подава сигнал в прокуратурата на Рим. Магистратите се залавят за работа и скоро разбират, че посредничещата в сделката компания от Катар, на която са преведени 16-те милиона за маските, всъщност е контролирана от Антонело Иефи.

Но бурята предстои да се развихря, тъй като бърз рейд на финансовите разведки показва, че на посоченото от бизнесмена китайско летище няма никаква пратка за Малпенса и въобще за Италия.

В същото време се оказва, че когато е кандидатствала за доставката на маските, фирмата „Биокреа“ не е имала нито едно евро по сметките си, нито един служител, освен началничката Вердучи, тоест била е абсолютна пощенска кутия от тези, използвани за далавери.

Нещо повече – в миналото, когато е развивала някаква дейност, шефовете й са били съдени за неплатени данъци за 150 хил. евро и за манипулиране на търгове за държавни доставки. С други думи, фирмата изобщо не е трябвало да бъде допускана до участие в търга за маските, но някой си е затворил очите.

Сега прокуратурата в Рим търси да разбере кой политик или държавен чиновник е бил в комбина с Антонело Иефи.

Вижте още

Стартира ремонтът на Вътрешно отделение на МБАЛ – Самоков по проект на „Красива България“

Георги Георгиев: Поставянето на светофар на пътя Хасково-Димитровград ми прилича на корупция, по-удачно е мантинела

Подсигуряват собствениците на жилища, отдавани краткосрочно

leni

Напишете коментар