Invest Build Media
Имоти и строителство

За първи път в България ремонтират язовир без да го източват

За първи път в България ще се ремонтира язовир в експлоатация без да се източва, като над 90% от ремонтните дейности ще са под водата. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която подписа договор за рехабилитация на яз. „Студена“.

Водният обект осигурява питейна вода за над 100 хил. души в Перник и Батановци, 9 села в региона и редица индустриални предприятия.  По време на строително-ремонтните дейности няма да се стигне до влошаване на качеството на водата, като ще се извършва и постоянен мониторинг, увери регионалният министър.

Подпис под договора положи и Еуген Попа, представител на избрания изпълнител на ремонтните дейности – Консорциум „Хидроконструкция–Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо (ХБМ)–Карпи“. Компанията притежава изключително голям опит в хидротехническото строителство, като има над 50 завършени обекти в Европа, Азия, Северна и Южна Америка.

Водоемът е в експлоатация от 1955 г., като през изминалите 61 години не е ремонтиран, вследствие на което са установени различни дефекти. Констатирано е разрушаване на покритието на откосите на язовирната стена, на пасарелката и водовземната кула. Хидромеханичното оборудване на язовира също е амортизирано и остаряло технически. С течение на времето дефектите прогресират и се стига до необходимостта от навременна рехабилитация на хидровъзела. С извършването й ще се продължи експлоатационния ресурс и сигурността на язовира.

Ремонтните дейности се финансират по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“ от Световната банка и държавния бюджет. Стойността на договора за строителство е приблизително 32 млн.лв. Срокът по договор е 24 месеца, като се очаква дейностите да приключат през октомври 2018 г.

Близо 4 млн.лв. ще се вложат в и модернизация и ремонт на пречиствателната станция за питейни води към язовира, съгласно най-съвременните стандарти. С реализацията на ремонтните дейности ще отпадне всякакъв риск за населението в околните населени места. Ще се увеличи техническата и експлоатационна годност на язовирната стена и съоръженията, ще се намали до минимум рискът от аварии и ще се повиши сигурността и качеството на водоподаването.

Язовир „Студена“ е с обем 25,2 млн. куб. м, язовирната стена е контрафорсна, бетонова, тип „Ньоцли“, с височина 53 м и дължината по короната 259 м.

От своя страна Еуген Попа отбеляза, че плановете на компанията са рехабилитацията да приключи предсрочно, като има намерение да се полазват услугите на местни строителни работници, механизация и материали. Той гарантира, че ще се приложат най-високите стандарти за качество и безопасност.

Постоянният представител на Световната банка Тони Томпсън, който бе сред официалните гости на подписването,  подчерта, че язовир „Студена“ е изключително важен, а ремонтните дейности ще са уникални и несравними с други подобни съоръжения, а методът няма да прекъсне водоснабдяването на Пернишко. „Поздравявам министър Лиляна Павлова за настойчивостта, с която се преследва плана на правителството за модернизиране и укрепване на  ВиК- сектора. Уверявам, че подкрепата на Световната банка ще продължи“, посочи той.

Вижте още

Откриха първия саниран блок във варненския квартал Чайка

ivan

Укрепват ската над срутищата по пътя до Рилския манастир

ivan

Управляващите си прибраха промените в Закона за опазване на земеделските земи

ivan

Напишете коментар