Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Автогарите ще бъдат с категории и безжичен интернет

Министерството на транспорта е разработило промени в нормативната уредба, които предвиждат автогарите в страната да имат категории.

„До това решение се стигна, след като няколко месеца експерти от администрацията и представили на бранша обсъждаха различни варианти за създаването на нова система, която да гарантира предоставянето на качествени автогарови услуги за гражданите и превозвачите“, обясняват от ведомството.

Оттам допълват, че новите изисквания няма да създадат допълнителни тежести за собствениците на автогари, които ще бъдат разпределени в три категории.

Предвидените критерии за определяне на дадена автогара в трета категория са почти идентични със съществуващите минимални задължителни изисквания, на които трябва да отговарят автогарите в страната.

За категоризация на автогарите се заговори през април на среща на превозвачи с транспортния министър. Тогава те протестираха срещу сивата икономика в бранша, която определиха като най-големия си проблем.

Въвеждат се мерки за сигурност във всички категории автогари и се повишават изискванията за осигуряване на достъпност и удобства за хората с увреждания и намалена подвижност.

Предвижда се всички автогари да имат безжичен интернет, интернет страница и телефон за връзка.

За първа и втора категория са въведени допълнителни критерии, свързани с удобствата и комфорта на пътниците в самата автогара, осигурената охрана, както и езиците, на които се предоставя информация по телефона и в интернет страницата, съобщават от ведомството, като не предоставят проекта с конкретните текстове.

Автогарите първа категория трябва да имат обучен персонал и в тях да се предоставя безплатна помощ на хората с увреждания и намалена подвижност

От съобщението се разбира, че въз основа на категоризацията ще бъде изготвена и методика за определяне на цените на предоставяните услуги на автогарите. Към момента цените се формират свободно независимо от големината на автогарата и предлаганите в нея услуги.

Вижте още

Второто затваряне на държавата може да доведе до още освобождаване на служители

Как Италия планира да излезе от кризата?

leni

Станислав Стоянов: Ще продължим борбата за съхранение на българския лев

Напишете коментар