Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Една от най-забележителните детски градини в света

Изработена от стомана, бетон и стъкло, тази модерна детска градина в Китай напомня на калейдоскоп, „тъй като цялото й пространство постоянно се променя“.

Изградена от SAKO Architects, детската градина, която се намира в Тианшуй, Китай, разполага с 483 парчета цветно стъкло в десет различни цвята. Благодарение на него, интериорът се осветява в различни нюанси веднага щом слънчевата светлина проникне през прозорците.

През нощта екстериорът е красиво осветен от светлината, излизаща от вътрешността през цветното стъкло.

Архитектите на сградата посочват, че през деня, когато слънчевата светлина се излива в класните стаи през цветното стъкло, тя образува цветни светлини и сенки, предизвиквайки детската креативност и въображение. Когато падне мрак, светлините, излъчвани от вътрешността на сградата, създават „впечатляваща нощна сцена.“

Вижте я в галерията в Instаgram:

Друга дизайнерска особеност на сградата е, че всичките й отвори са сводести, черпещи вдъхновение от традиционната пещерна форма на жилищата в платото Лос, където се намира сградата.

Още една характеристика на сградата е многофункционалният атриум, който е оборудван с подово отопление и климатична система. „Това пространство може да функционира за различни дейности през различни сезони“, казват архитектите, цитирани от BoredPanda.

Докато стъкленият таван над този триетажен атриум позволява проникването на естествена светлина, прозорците около него могат да се отварят и затварят с цел вентилация или задържане на топлина през студените месеци.

В допълнение към всичко това, на покрива на сградата е създадена безопасна детска площадка, от която децата могат да се насладят на красивата  гледка към град Тианшуй. „Когато децата пораснат, те ще си спомнят тази грандиозна природа и ще се гордеят с родния си град“, смятат архитектите.

Вижте още

Идеи: как да имаме всичко в малко жилище

leni

На 8 ноември ще има дискусия за планирания строеж на „бронзова къща“ срещу Двореца

ivan

Храсти, подходящи за перфектната зимна градина

leni

Напишете коментар