Invest Build Media
Туризъм и Екология

Планетата диша

Все повече хора си стоят вкъщи, милиони спряха да използват автомобилите си и това се отразява на качеството на въздуха.

След 23 март в Обединеното кралство, качеството на въздуха се подобрява драстично, като нивата на азотния диоксид  падат с 60% на някои места, в сравнение със същия период през миналата година, а замърсяването на въздуха в градове като Лондон и Глазгоу намалява на половината, според BBC.

Според Guardian замърсяването с фини прахови частици наблюдава най-голямо намаление в Лондон, Бирмингам, Бристол и Кардиф, следвано от Манчестър и Белфаст; Глазгоу и Нюкасъл видяха по-малко въздействие. Учените смятат, че тези нива ще намалеят още повече.

В Съединените щати също има по-малко замърсяване: Curbed съобщава, че наскоро Лос Анджелис е имал най-дългия участък от чист въздух от 1980 г. насам, а картите от лабораториите на Декарт показват, че качеството на въздуха се е подобрило и в други градове на САЩ, съобщава Fast Company. Жителите в Северна Индия съобщават, че вече могат да видят заснежените Хималаи на 200 километра разстояние за първи път от 30 години насам, а в Италия нивата на замърсяване са се променили толкова драстично, че разликата може да се види от космоса.

Според данните, събрани от спътника Copernicus Sentinel-5P, през януари се наблюдава видимо понижение на замърсяването на въздуха над Италия, обяви в средата на март Европейската космическа агенция със забележим спад на концентрациите на азотен диоксид в северната част на държава, където блокирането на страната е влязло в сила само няколко дни по-рано.

В Китай замърсяването също намаля значително, поради коронавирусната карантина. Според картата на НАСА, нивата на NO2 за първи път спаднаха близо до Ухан, тенденция, която продължи.

Замърсяването на въздуха е един от факторите, които увеличават смъртните случаи от COVID-19. В проучване, публикувано тази седмица, изследователи от Харвардския университет подчертаха връзката между дишането в замърсен въздух в дългосрочен план и развиването на най-тежките симптоми на вируса. „Резултатите от този документ предполагат, че дългосрочното излагане на замърсяване на въздуха увеличава уязвимостта при преживяването на най-тежките резултати от COVID-19“, пишат авторите на проучването.

Някои екологични активисти се надяват това ясно разкритие да доведе до трайна промяна. „Наблюдаването на този спад на замърсяването на въздуха показва, че по-малкото трафик може бързо да доведе до по-чист въздух“, заяви пред Би Би Си – Приятели на Земята, кампанията за чист въздух – Джени Бейтс. „След като тази ужасна ситуация приключи, не искаме да бързаме да се връщаме назад до мястото, където бяхме. Можем да имаме по-добро, по-чисто бъдеще за себе си и планетата“.

Вижте още

Австрия въведе нови мерки за пристигащите от България

viktoria

Наддаването за наема на Централния плаж във Варна започва от 130 000 лв.

ivan

Диви кози превзеха безлюдно заради карантината градче

leni

Напишете коментар