Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

НСИ: Влошаване на промишленото производство и на строителството през юли

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) отчита влошаване на промишленото производство и в строителния сектор при стагнация в търговията на дребно през седмия месец на настоящата година.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, намалява с 1,6% през юли в сравнение с юни, когато беше отчетен ръст от 3,9 на сто. Това представлява влошаване на производството за пети от последните шест месеца.

Спрямо година по-рано календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира повишение с 2,3% (спрямо юли 2015-а) след ръст с 3,9% през юни.

През юли намаление с 1,7% спрямо месец по-рано е регистрирано в преработващата промишленост и с 2,8% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато в добивната промишленост беше отчетено повишение с 0,5 на сто. На годишна база производството в преработващата промишленост нарасна с 2,6%, но отбеляза спад с 0,1% в добивната промишленост и с 0,5% в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор „Строителство“ през юли е с 1,4% под равнището от юни, когато се понижи с 1,6%. На годишна база строителната продукция регистрира понижение с 11,8% след спад с 13% през юни, влошавайки се за седми пореден месец от началото на годината.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през седмия месец на настоящата година. През юли оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, остана на нивото от предходния месец (0,0%), след като през юни нарасна с 0,9%, докато на годишна база оборотът в търговията се увеличи с 2,2%, но след ръст с 5,4% през предходния месец.

Днешните не много добри данни са сякаш предпоставка за известно забавяне на икономическия растеж в началото на третото тримесечие след изненадващо доброто представяне през първото полугодие, когато БВП на България нарасна с по 0,7% през всяко едно от двете тримесечия.

Вижте още

Haй-гoлямaтa coфтyepнa ĸoмпaния y нac щe oтвopи нoв oфиc във Варна

Цените на парно, топла вода и ток остават непроменени до края на юни

ivan

Университет от САЩ има интерес за разкриване на учебен център в София Тех Парк

ivan

Напишете коментар