Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Вежди Рашидов: Няма да харчим пари за монумента на Бузлуджа

Монументът на връх Бузлуджа няма статут на паметник на културата и министерството не възнамерява да финансира ремонта му. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на културата Вежди Рашидов, цитиран от „Фокус”.

За възстановяването на т. нар. „Чиния” се заговори преди няколко месеца, след като младата арх. Дора Иванова представи проект за възстановяване на паметника като Монумент на националната памет, хотел, концертна или конгресна зала. По-късно на среща в Министерството на културата беше решено тя да продължи работа заедно с оригиналния екип архитекти, начело с Георги Стоилов.

„Едно младо момиче решава подобрение, но при жив архитект и готова архитектурна даденост, не е правилно”, обясни министърът.

По думите му, ако някога се пристъпи към конкретни действия, трябва да бъде взето предвид становище на Съюза на архитектите, Съюза на художниците, както и архитектът на сградата, за да се чуе тяхната експертиза.

„Трябва да направим експертни държавни комисии, за да спрем самодейността”, посочи министърът на културата.

През 2011г. БСП поиска от държавата паметникът, който е частна държавна собственост, да й бъде предоставен безвъзмездно. Това стана с решение на Mинистерския съвет от 28 септември 2011 г. БСП обаче така и не е сключила необходимия договор с областната управа, за да влезе във владение на Дом-паметник Бузлуджа.

Вижте още

Конференция “Визия за София“ ще нищи архитектурата на столицата

ivan

77-метрова сграда в София иска да гради инвеститор

ivan

Главният архитект на София: Защитихме междублоковите пространства на София

ivan

Напишете коментар