Invest Build Media
Инвестиции

Премиерът: АЕЦ „Белене“ да стане общ проект на Балканите с европейско финансиране

АЕЦ „Белене“ може да се направи с европейско финансиране и като общ проект на Балканите. Това предложи премиерът Бойко Борисов на пресконференция в централата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) след проведения Инвестиционен форум, посветен на Западните Балкани.

Министър-председателят информира колегите си от региона, че в България в момента има два платени от страната ни ядрени реактора с обща мощност 2200 мегавата. „Дали не бихме могли да помислим за едно общо финансиране с проценти – един Балкански проект“, предложи Бойко Борисов. По думите това би било прекрасно решение за АЕЦ „Белене“, защото този проект може да се изгради с европейско финансиране, а акционери да станат всички страни от Западните Балкани. Според него този проект може да подпомогне енергийната свързаност в региона.

Премиерът обърна внимание и на газовата свързаност в региона, за да може да се постигне истинска диверсификация на Балканите. Той наблегна на газовия хъб „Балкан“ и двата интерконектора между България и Сърбия и България и Гърция. Освен това има готов интерконектор с Румъния.  Борисов е сигурен, че с изграждането на всички тези проекти ще се постигне по-добра конкурентоспособност и цената на газта в региона ще стане по-ниска.

На въпрос на журналисти премиерът на Република Македония Зоран Заев заяви, че страната му прави усилия за повишаване на енергийния капацитет със собствени средства, но една от стъпките е и чрез сътрудничество с България. Той обаче не отговори дали страната му би се включила в изграждането на АЕЦ „Белене“. На друг въпрос Заев отговори, че се надява скоро да се отслужат общи литургии в България и Република Македония, което е било договорено в споразумението за добросъседство между двете държави.

Председателят на ЕБВР Сума Чакрабарти каза, че трябва да се създадат единен пазар и единна икономическа зона на Балканите. „Смятаме, че имаме нов дух на сътрудничество“, допълни Чакрабарти. Той се надява да се реализират всички инфраструктурните проекти и т. нар. мека свързаност (дигиталната инфраструктура). По думите му регионът на Балканите е един от най-големите бенефициенти на банката. Чакрабарти благодари лично на премиера Бойко Борисов за посещението му.

В конференцията участваха лидерите от всички страни от региона – премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Република Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай и на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Вижте още

Очакват рекордна за инвестиции в търговски площи 2017 година

ivan

Поставят 50 зарядни станции за електромобили в София

ivan

Очаква се пик в изпълнението на проекти по ОП „Региони в растеж“ догодина

admin

Напишете коментар