Invest Build Media
Туризъм и Екология

На плаж в Гърция – само след коронавирус тест

Един от начините за безопасно влизане на територията на Гърция е здравният паспорт, който може да бъде въведен по време на туристическия сезон.

Туристите да се тестват за COVID-19 в собствените си държави, преди да потеглят за страната му, предлага министърът на туризма Харис Теохарис.

В интервю за телевизия „Скай“ министърът споделя, че единият от вариантите е да се правят тестове на пристигащите в Гърция туристи, като употреби термина „здравен паспорт“.

Това означава, че турист от Германия, например, си прави тест за COVID-19 още преди пристигането си в Гърция, посочва вестник Стандарт.

Теохарис призна, че настоява в ЕС и ЕК да се проведе общоевропейски диалог и да се постигне споразумение за изготвянето на съответните протоколи.

„Ако всички се съгласим, тогава тестовете може да се правят и при влизане в страната, на летищата. Таща ще имаме по-добра методология и по-малко проблеми“, подчерта министърът на туризма.

Той изтъкна, че това е трудно осъществимо, тъй като ситуацията е различна на различните граници – сухопътни, на летищата или на пристанищата, но при всички случаи трябва да се разработи действащ механизъм.

Целта е Гърция да „отвори вратите си за влизане на нейна територия“, тъй като туризмът е важна част от икономиката. Първоначално усилията ще бъдат насочени към месеците юли, август и септември, а в малко по-дългосрочна перспектива може да се включи и октомври.

От чужбина интересът не е спаднал, няма отказани резервации, заяви министърът. Ведомството му се намира в постоянен контакт с големите туроператори, за да се напълнят големите хотели.

Туроператорите очакват държавите да се споразумеят за здравните процедури, които ще трябва да се спазват, за да бъдат спокойни гостите за своето здраве. В същото време трябва да бъде представен ясен времеви период, за да бъде оповестена конкретна дата за отваряне на сезонните хотели, обясни Теохарис.

Туризмът е „един много сложен въпрос“, на който трябва да бъде намерено решение, заяви на редовен брифинг правителственият говорител Стелиос Пецас.

Тази тема е част от плановете на правителството за постепенно възстановяване на нормалния живот в страната, които ще бъдат обявени следващата седмица от министър-председателя Кириакос Мицотакис.

Вижте още

Проучване: Сингапурското летище „Чанги“ е най-доброто в света

ivan

НСИ: Приходите от нощувки през юли достигат 317 млн. лв., има ръст от 10.7%

ivan

Руски дипломат предупреждава ЮНЕСКО за съдбата на ‘Альоша’

Напишете коментар