Invest Build Media
Туризъм и Екология

Пловдив получи „Златна ябълка“ за успехи в туристическата индустрия

На специална церемония край Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина снощи кметът на Пловдив Иван Тотев получи наградата „Златната ябълка“. Отличието е присъдено от Световната организация на журналистите и писателите в областта на туризма – FIJET (ФИДЖЕТ) и бе връчена от председателя й Тиджани Хаддат, бивш министър на туризма на Тунис.

На церемонията присъстваха министърът на туризма Николина Ангелкова, Максим Минчев, президент на АБУЖЕТ, генерален директор на БТА, Пламен Старев, генерален секретар на АБУЖЕТ, председател на Комисията за международната журналистическа награда „Златна ябълка“ към FIJET.

Изключително ми е приятно да присъствам на тази световна церемония и ако в киното има „Оскар“, в туризма има „Златна ябълка“ и Пловдив стана носител на най-високото отличие за развитие на туристическата индустрия, каза в приветствието си Максим Минчев. Създадена преди 60 години, във ФИДЖЕТ членуват и са членували блестящи представители на българската духовност, сред които Валери Петров, Богомил Райнов, Николай Хайтов, каза още Минчев.

Според него и днес в тази организация членуват едни от най-известните български журналисти и писатели, които по думите му ежедневно полагат усилия за популяризирането на България като туристически дестинация. Той каза още, че организацията има издадени няколко книги и добави, че очаква в най-скоро време да се появи и книга за Пловдив.

Пламен Старев уточни, че наградата е годишна и носителят й се избира от комисия при ясни и строги критерии, сред които е обектът да има сериозен принос за развитието на туризма и на икономиката не само в региона и в държавата, но и извън нея. Пловдив спечели, защото „уважава собствената си история, уважава цивилизацията, полага усилия за опазване на културно-историческото наследство“, твърди Старев.

Своята роля изигра и фактът, че градът вече бе избран за Европейска културна столица за 2019 г., допълни той. Освен това Пловдив влиза в редици престижни класации, сред които Пламен Старев посочи и тази за най-старите „живи“ градове в Европа и света.

Това никак не е случайно, защото усилията, които полага общината за развитието си като туристическа дестинация са много, каза в приветствието си министър Ангелкова. Изборът на Пловдив за наградата „Златна ябълка“ на ФИДЖЕТ е и за това, че градът е богат на културно-историческо наследство, пресечен е и от много цивилизации, добави министърът. Според нея усилията са видими и при самите резултати и брой на туристите – за първите 7 месеца на годината над 240 000 туристи са посетили Пловдив, което е ръст от 13 на сто в сравнение с предишната година.

С тази награда нашата основна цел е да подкрепяме международния туризъм навсякъде по света. Туризмът, който уважава културно-историческото наследство, околната среда и е в името на приятелството и уважението между хората. Това каза Тиджани Хаддат преди да връчи „Златната ябълка“ на кмета Иван Тотев.

„Прекрасно е да се стои отстрани и да слушаш толкова хубави думи за Пловдив, за случващото се в него. Думи, които са гордост за всички нас, които участваме под някаква форма в управлението на туризма, гордост за всички, които живеем в този град“. Това каза в приветствието си Иван Тотев. За нас, пловдивчани, културно-историческото наследство и историята на града и отношението към него идва с първата глътка въздух, добави той. Защото, според него „всички знаем, че ползваме този град само в рамките на един живот и той ще продължи да живее много хилядолетия след нас и това ни кара да бъдем изключително отговорни, в това което вършим“.

Призът „Златна ябълка“ има повече от 50 носители от 1970 г. до днес. По-рано тази година отличието бе връчена и на Москва. Пловдив е домакин на Световната среща на членовете на FIJET, за която пристигнаха журналисти от Франция, Великобритания, Румъния, Испания, Италия, Хърватия, Турция, Египет, Мароко, Ливан, Тунис и България, които ще пишат за Пловдив и ще публикуват своите статии по света. Те имаха среща с кмета, който ги запозна с големите градски проекти и усилията, които полага общинската администрация за развитието на града във всички обществени сфери, включително за разкриването и съхраняването на културно-историческото наследство.

Вижте още

Клубни служители в Слънчев бряг протестираха, искат помощ от Борисов

ivan

ЕС няма да отвори границите си за Русия поне до средата на август

viktoria

Над 400 млн. евро са приходите от международен туризъм за първите 3 месеца на 2011 г.

ivan

Напишете коментар