Invest Build Media
Туризъм и Екология

Заявление за фалит подаде и втората най-стара авиокомпания в света

Поредна голяма авиокомпания фалира в условията на пандемията от коронавирус.

Колумбийската авиокомпания Avianca е подала заявление за съдебна защита от кредитори в съд в Ню Йорк, посочвайки като причина „непредвидимия ефект от пандемията от Covid-19“.

Основана през 1919 г. Avianca твърди, че е втората най-стара авиокомпания в света, която не е спирала дейност. Към края на миналата година, тя е била третата най-голяма авиокомпания в Латинска Америка по пазарен дял, след чилийската LATAM Airlines и бразилската GOL Linhas Aéreas, по данни на Euromonitor.

Avianca е част и от организацията Star Alliance, в която членуват други големи играчи като Lufthansa и Singapore Airlines. Миналата година холдингова компания, свързана с United Airlines купи мажоритарен дял в Avianca.

Колумбийският превозвач обяви, че е бил засегнат тежко от блокадите по цял свят с влошаването на пандемията. От всички страни, в които Avianca в момента развива дейност в 88% има пълни или частични ограничения за пътуване, според компанията.

Аvianca в момента има 21 000 служители в Латинска Америка, в това число над 14 000 в Колумбия, където тя е националния превозвач.

Освен молбата за съдебна защита, компанията планира да закрие дейността си в Перу с цел ограничаване на разходите и „възобновяване на фокуса върху основните пазари.“

От авиокомпанията твърдят, че обикновено разполагат с със 189 самолета, които осъществяват по около 700 полета на ден. Тази година обаче самолетите останаха на земята, което е намалило консолидираните приходи на компанията с над 80%.

Вижте още

ТУИ започва да води туристи от Франция по нашето Черноморие

ivan

Туристическото министерство ще иска до 15 млн. лева за национална реклама за 2019 г.

ivan

Австрия въведе нови мерки за пристигащите от България

viktoria

Напишете коментар