Invest Build Media
Туризъм и Екология

Заявление за фалит подаде и втората най-стара авиокомпания в света

Поредна голяма авиокомпания фалира в условията на пандемията от коронавирус.

Колумбийската авиокомпания Avianca е подала заявление за съдебна защита от кредитори в съд в Ню Йорк, посочвайки като причина „непредвидимия ефект от пандемията от Covid-19“.

Основана през 1919 г. Avianca твърди, че е втората най-стара авиокомпания в света, която не е спирала дейност. Към края на миналата година, тя е била третата най-голяма авиокомпания в Латинска Америка по пазарен дял, след чилийската LATAM Airlines и бразилската GOL Linhas Aéreas, по данни на Euromonitor.

Avianca е част и от организацията Star Alliance, в която членуват други големи играчи като Lufthansa и Singapore Airlines. Миналата година холдингова компания, свързана с United Airlines купи мажоритарен дял в Avianca.

Колумбийският превозвач обяви, че е бил засегнат тежко от блокадите по цял свят с влошаването на пандемията. От всички страни, в които Avianca в момента развива дейност в 88% има пълни или частични ограничения за пътуване, според компанията.

Аvianca в момента има 21 000 служители в Латинска Америка, в това число над 14 000 в Колумбия, където тя е националния превозвач.

Освен молбата за съдебна защита, компанията планира да закрие дейността си в Перу с цел ограничаване на разходите и „възобновяване на фокуса върху основните пазари.“

От авиокомпанията твърдят, че обикновено разполагат с със 189 самолета, които осъществяват по около 700 полета на ден. Тази година обаче самолетите останаха на земята, което е намалило консолидираните приходи на компанията с над 80%.

Вижте още

Мерки ще подобрят достъпа на хора с увреждания до плажовете и морето

ivan

Туристическият министър се закани да проверява сериозно и Северното Черноморие

ivan

Министерството на туризма работи с Русия за привличане на още туристи

ivan

Напишете коментар