Invest Build Media
Туризъм и Екология

5 места в Испания с неописуемо красиви гледки

Обикновено хората пътуват до Испания за плаж или за големите метрополиси като Мадрид и Барселона. Страната обаче си има и по-други дестинации – симпатични, като декор за приказки малки градчета, заради които си струва да излезете от стандартните туристически маршрути. Разбира се те също трябва да бъдат посетени, но има и много други градчета, селца и места, на които трябва да се насладите.

1. Най-красивия и известен парк в Мадрид – Parque del Buen Retiro

5 места в Испания за спиращи дъха гледки
Снимка: wikimedia

Парке дел буен Ретиро (Parque del Buen Retiro – Парк за приятен отдих), съкратено Парке дел Ретиро или Ел Ретиро, е главният парк на Мадрид, Испания.

5 места в Испания за спиращи дъха гледки
Снимка: wikimedia

Първоначално владение на краля, днес той е публична собственост. Обхваща приблизително 350 акра (1,4 км²). Проектиран е през 1550 година. Преобразен е според инструкциите на Гаспар де Гусман с построяването на дворец и театър, в който са поставяни комедии на Лопе де Вега – сред най-плодовитите испански драматурзи.

5 места в Испания за спиращи дъха гледки
Снимка: wikimedia

Паркът съдържа зоологически градиниКристалния дворец (Palacio де Cristal – стъклена сграда, използвана за художествени експонати), езеро, множество статуи на кралски особи и розови градини (La Roselada).

Поемете по широките алеи сред зелените разлистени дървета, докато пред очите ви не се открие красиво езеро, в което можете да се повозите на лодка. Още от сега си представихте колко красиви гледки ще се разкрият. Има толкова невероятни неща, които ще се разкрият пред погледа ви, че ще се чудите на кое първо да се порадвате или снимате.

2. Гранада

5 места в Испания за спиращи дъха гледки
Снимка: pixabay

Гранада е важен туристически център, известен с историческата мюсюлманска, еврейска и християнска архитектура. Там се намира и дворецът Алхамбра, един от най-добре запазените образци на архитектурата на маврите в Европа. Днес Гранада е един от основните университетски центрове в Испания, привличащ студенти от цялата страна.

5 места в Испания за спиращи дъха гледки
Снимка: pixabay

Там можете да видите Крепостта Алхамбра – „най-яркият спомен от една изгубена златна епоха на удоволствия, поезия, толерантност, изкуство и учение“. Архитектурният комплекс се състои от кули, крепостни стени, градини, различни военни и други сгради, добавяни през годините, но най-вълшебното, най-невъобразимото, най-спиращото дъха място в Алхамбра (и цяла Андалусия) са Насридските дворци.

Хълмът Сакромонте с къщите-пещери в скалите, където все още витае духът на циганските им обитатели, а от време на време вятърът довява подрънкването на китара в ритъма на фламенкото. Бонус – изглед към Хенералифе и Алхамбра.

Хълмът Албаисин в миналото бил обитаван от занаятчии, индустриалци и аристократи и често бил източник на бунтове срещу Ислямския халифат. Днес, не пропускайте гледката към Алхамбра, на фона на снежните върхове на Сиера Невада, от панорамната тераса Мирадор де Сан Николас. Надникнете през оградите в дворовете на къщите и колоритните им градини, а после с две крачки прескочете в арабския свят, спускайки се по някоя от търговските улички с магазинчета за сувенири, антики и кафенета, накацали често и по тротоарите.

3. Олвера

5 места в Испания за спиращи дъха гледки
Снимка: wikimedia

Олвера е малко градче в сърцето на Кадиските планини в Испания, което може да плени сърцето на всеки посетител.

Само по себе си от е забележителност, заради очарователните бели къщи, стръмните, тесни улички, църквата, замъка и няколко други емблематични сгради. Градчето е разположено между хълмове, обрасли в маслинови насаждения, от които се прави най-добрият зехтин в Андалусия.

Докато се наслаждавате на автентичната красота и спокойствието на Олвера, няма начин да не видите и малкото, но открояващи се забележителности. Особено църквата и замъка, които се извисяват над селището.

 

5 места в Испания за спиращи дъха гледки
Снимка: wikimedia

Църквата е в неокласически стил и е започната по заповед на херцога на Осуня през 1822 г. на мястото на по-ранна църква, която пък е била построена на мястото на арабска джамия. Сградата е завършена през 1843 г. и е дна от най-големите църкви в провиницята. По време на Испанската гражданска война част от интерира и артефактите в нея са изгорени от републиканците, но все пак в църквата са останали автентични фрески, стъклени прозорци и разпятие от 16-и век.

Арабският замък срещу църквата е построен в края на 12-и век и основно през 13-и век. Той е издигнат на стратегическа скала, откъдето да пази града, както и да предава съобщения на другите замъци в околността чрез светлинни сигнали.

Мавърската стена е друга атракция. По нея все още има 7 контрафорса, които подкрепят стената от разрушение, а една от тези конструкции, наречена „Чила“, е превърната в туристически офис и музей на общината с 4 помещения и вътрешен двор.

Кварталът Ва Вила е в старата част на Олвера. Пътешествието между старите стени на градчето пренася 700 години назад в историята, когато това място е било населявани от вестготи и маври, като всички са оставили по нещо в уникалния стил и начина на живот на Олвера.

4. Бесалу

5 места в Испания за спиращи дъха гледки
Снимка: wikimedia

Бесалу е в областта Каталуния, Испания. Той е бил особено важен през Средновековието като столица на графство Бесалу. Вилфред Косматия, който е обединил Каталуния, е бил граф на Бесалу, а от същия град е и известният средновековен трубадур Раймон Видал.

Бесалу е известен сред туристите, заради внушителният мост от 12-и век над река Флувия, по средата на който има порта. Други туристически обекти е старият еврейски квартал, където има миква – ритуален еврейски басейн от 11-12-и век, както и останки от средновековна синагога близо до реката.

Сред забележителните религиозни сгради са църквите на Сант Пере, Санта Мария, Сант Висенте, всичките в смесен романо-готически стил, а църквата на Санта Хулия е известна с пищните си орнаменти.

5. Севиля

5 места в Испания за спиращи дъха гледки
Снимка: pixabay

Градът се превърнал в икономическия център на Испания, заради множеството кораби, пристигащи от Новия свят по река Гуадалкивир до севилското пристанище. Столицата на Андалусия все още пази следи от славното си минало.

Може да видите Севилската катедрала – третият по големина християнски храм в света, построен през 15-и век, след идването на власт на кастилците. Преди това, по времето на маврите, на това място се издигала Голямата джамия. В катедралата се намира гробницата на мореплавателя Христофор Колумб.

Кулата Хиралда – минарето на Голямата джамия е запазено в почти оригиналния си вид, но днес служи за камбанария на катедралата. До впечатляващата гледка от върха й може да стигнете не по стълби, а по рампи. Според легендата, по тях, яхнал кон или муле, мюезинът се качвал горе за молитва.

5 места в Испания за спиращи дъха гледки
Снимка: pixabay

Замъкът на Севиля/Алкасар де Севиля и до ден днешен е кралска резиденция. Състои се от множество сгради и вътрешни дворове с красиви градини. Счита се за един от най-впечатляващите архитектурни образци в стил мудехар (mudejar, стил, силно повлиян от мавърските традиции в архитектурата и декорациите). Запазена е и част от предишния мавърски дворец.

Вижте още

Home office от Барбадос

leni

Предлагат плажовете по Черноморието да бъдат класифицирани според услугите

admin

Когато отново ще може да пътуваме свободно – предложения за дестинации

Напишете коментар