Invest Build Media
Имоти и строителство

Построен е най-дългият мост в Кувейт

Мостът е комбинация от SubiyahLink (36.1km), който свързва Кувейт сити и северната част на залива, и DohaLink (12.4km), който свързва града с летището. Проектът, чиято стойност надхвърля 3 милиарда, е един от най-големите инфраструктурни начинания в света и е изпълнен от HyundaiE&C. Новосъздадената транспортна връзка е част от проекта за икономическо и културно развитие на Кувейт – National Development Plan 2035.

Дизайн  и конструкция

Мостът се състои от две секции, като за да се осъществи преминаването към връзката, водеща до летището, се използва асиметрично висяща мостова конструкция, издигната на 23 метра над водната повърхност. Носещият пилон е висок 151м, точно колкото са и известните KuwaitTowers. Формата му наподобява платно на лодка и е вдъхновена от кувейтските мореплавателни традиции и култура.

ТАКА ВРЕМЕТО ЗА ПЪТУВАНЕ, СРАВНЕНО С ТОВА ПРИ СУХОПЪТНАТА ВРЪЗКА, СЕ НАМАЛЯВА ОТ 70 НА 20 МИНУТИ.

В свързващата зона мостът достига 120 метра широчина, а в останалата част от протежението си е съставен от две еднопосочни платна за движение, поместващи две транспортни ленти и една аварийна с обща дължина 17м.

Частта от моста, свързваща двете секции./ Снимки: Google Images

Интересно предизвикателство пред проекта се оказало пресичането на траекторията на моста с важни животински и растителни хабитати. Едни от най-известните обитатели на Кувейтския залив са зелените тигрови скариди. За да бъдат предпазени, били изградени изкуствени рифове, които били разположени далече от зоните на строителство. Намесата се оказала изключително ефикасна, тъй като не били забелязани никакви разлики в популацията на вида.

По време на строежа./ Снимка: Google Images

Въпреки агресивната водна среда на Кувейтския залив за конструкцията е гарантирана устойчивост на конструкцията в следващите 100 години.

Планът за развитие на Кувейт

Планът, чиято цел е да трансформира страната чрез 164  стратегически програми, бе стартиран през 2019 г.  В двудневен форум, проведен през декември в SheikhJaberAl-AhmadCulturalCentre, бяха засегнати важни теми като Кувейт в световния контекст, ключовите реформи, финансовите аспекти и седемте основни стълба в програмната стратегия. Сред тях са природосъобразна среда за живеене, творчески настроен човешки ресурс, високо ниво на здравеопазване, засилване на туризма  и стабилна позиция на световната сцена.

План за развитие на Кувейт/ Източник: https://kif.kdipa.gov.kw/wp-content/uploads/khalid-mahdi-english.pdf

За целта се предвижда изграждане на стабилна инфраструктура и множество сгради за нуждите на образованието, културата и туризма.Сред планираните проекти са нов терминал, продължение на железопътните линии, електроцентрали, учебен комплекс, академии за пожарникари и медици.

Sheikh Jaber Al-Ahmad Cultural Centre от SSH/ Снимка: Google Images

Копринения град

Особена роля в National Development Plan 2035 има проектът Silkcity (от арабското наименование Madinat al-Hareer, означаващо „копринен град“ ) Едноименната територия се намира в северната част на залива и е част от тайнствения „път на коприната“, свързващ Изтока и Запада.

План за развитие на зониите./Източник: http://gckuwait.com

Пътят е известен като първия търговски маршрут в света, но притежава далеч по-голяма стойност от разменянето на стоки и в известен смисъл е причината интернационалният културен обмен да се осъществи. Многобройни определящи открития в математиката, философията, медицината и архитектурата и кулинарията са се случили благодарение на „размяната“ на идеи, изкуство и религии между хора, готови да преодоляват граници в името на познанието.

Градоустройствен план за Копринения град/Източник: http://gckuwait.com

Градоустройственият план за Silkcity разделя града на три главни системи: транспортна, открити пространства и крайбрежна, като по този начин се дава йерархична организация на пространствата. Градът ще бъде разделен на 4 подзони (финанси,екология, отдих и жилищно обитаване), като всяка ще има свой собствен център. Акцент ще бъде поставен върху образованието и развитието на културата, като се изградят културни центрове в изцяло нова градска среда, предлагаща висок стандарт на живот, отговарящ на съвременните търсения.

Визуализации на бъдещия Копринен град/Източник: https://www.tamdeen.com/

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ КУВЕЙТ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПРИТЕГАТЕЛЕН КУЛТУРНО-ИКОНОМИЧЕСКИ ЦЕНТЪР ДО 2035 Г.?

Предстои да разберем. Дотогава оставаме в очакване на развитието на тези така находчиви планове за бъдещето.

Вижте още

Регионалният министър инспектира строителството на нов участък от магистрала Хемус

ivan

София работи съвместно с камарата на строителите по решаване на проблемите си

ivan

Над 41% от населението на България живее в пренаселени жилища

Напишете коментар