Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Можем ли да очакваме спад в цените на имотите у нас?

Ще паднат ли цените на имотите у нас? Тази и още други теми, касаещи имотния пазар, бяха обсъдени по време на онлайн семинар, организиран от Национално сдружение Недвижими имоти, в което се включиха най-големите агенции в страната.

Кеш или инвестиции

„Пазарът на имоти няма да спре. От началото на май се вижда точно това. В последните седмици се чуха мнения на различни купувачи и продавачи. Според мен днес има поне 10 групи и от двете страни на пазара. Едно е поведението на хора, загубили работата си, на наши сънародници, завърнали се от чужбина или на спекулантите, както и на различните поколения.

Ще бъдем свидетели на оферти, които ще бъдат атрактивни за придобиване, тъй че моменти като този са прекрасни за реализиране на добри сделки в нашия сектор. Аз лично бих препоръчал на клиентите да използват експертизата на брокера си и да търсят подобни сделки. От моя гледна точка моментът е чудесен за придобиване на собственост“, каза Добромир Ганев, председател на НСНИ.

„Разумното решение на този въпрос е част от парите ни да са в кеш“, а друга част да са инвестиции с опция за имотния сектор“, каза главният изпълнителен директор на Алианц Банк България Георги Заманов.

„Съвсем леко вдигнахме процента на самоучастие при покупката на имот. Това е единствената разлика спрямо времето преди пандемията. Увеличението е от 5 процентни пункта, т.е. ако сме искали 15%, сега искаме 20 на сто. Това ни дава конфорта, че клиентът ще милее повече за този имот“, каза Заманов.

Какво ще се случи на пазара на недвижими имоти?

Изпълнителният директор на Явлена Страхил Иванов каза, че пазарът в момента е изключително интересен. Хората се активизираха от началото на май, огледите вече не ги плашат. Придобиха се нови навици – за хигиена, дистанция и др.

По думите му водещите фактори за тази активизация са два – желанието на хората да излязат навън и спестените средства, които трябва да бъдат инвестирани в доходоносен актив.

„Само за два месеца пазарът се промени и сега имаме пазар на купувачите, спрямо пазар на продавачите преди това“, каза още Иванов.

„Съветът ми към хората, които имат свободен капитал е да действат сега, защото могат да договорят 5-10% по-ниска цена на имота си“, допълни той.

„Преди кризата беше възможно да купиш имот с нула спестени средства, чрез комбинация от жилищен и потребителски кредит. Днес това не е възможно и са ви нужни процент самоучастие, за да станете собственик“, каза Антон Андонов, изпълнителен директор на „ЕРА България“.

По-голяма част от банките днес предпочитат да имаме завършен имот, т.е. с АКТ 15 или 16, за да се отпусне кредит, каза още той.

Андонов каза, че IT технологиите ще продължат да заемат важна част в бизнеса. „Какво ще се случи с пазара на имоти зависи от състоянието на икономиката. Ще намалеят броят на сделките с имоти“, допълни той.

„Цените на имотите може да паднат, според част от купувачите. Част от продавачите обаче не са склонни да правят отстъпки в цените, като това се случва в диапазона от 5-10%“, допълни още Андонов.

„Ние в България не бяхме принудени да спрем бизнеса си, а просто да го трансформираме“, каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Същото важи и за строителните компании.

„Не следва някакъв драматичен срив, животът се рестартира и може би ще отчетем минимален спад на сключените сделки, както и на БВП на страната. Това ще се случи, тъй като през 2020 г. ще имаме само 10 активни месеца, а не 12. Най-оптимистичната прогноза е, че ще можем да навакваме това забавяне“, каза още Стойкова.

Изпълнителният директор на Bulgarian Properties каза, че се забелязва сериозна активност при покупката на селски имоти. Същото може да се каже и за ваканционните имоти, както по морето, така и в планината.

Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес“ каза, че първо са започнали да се възстановяват посещенията в имотните портали, а след това запитванията и живите огледи. Активните купувачи днес са два пъти по-малко, отколкото преди извънредното положение, каза още тя.

 

източник: profit.bg

Вижте още

Извинителни бележки преминават в дигиталния свят: Образованието на следващото поколение

Ще имат ли колбасите минимално задължително съдържание на месо?

ivan

Имало ли е изтичане на данни след срива на Фейсбук снощи

Напишете коментар