Invest Build Media
Инвестиции

Поне двойна надница дължат работодатели за празнични дни

Заплащането за работата по празничните дни зависи от договора, който работникът е подписал с работодателя си, както и по начина, по който се отчита работното време. Въпреки това, работата в празнични дни, независимо от договора и отчитането на работното време, се заплаща със 100% ръст от нормалната надница. Това обяви пред БНТ Дина Христова от Главната инспекция по труда и допълни, че разликата идва в заплащането на извънредния труд.

Предстоят поредица от празнични и почивни дни по Коледа и Нова година, като тази година те са пет. Първият е 23-и декември – събота, а последният е сряда – 27-и декември. Причината да почиваме до 27-и е, защото официалният празник на 24-и е в неделя.

„Когато работиш на празничен ден и си на почасово отчитане на работното време или си на ненормиран работен ден, в почивните и празничните дни при полагане на извънреден труд се полага веднъж 100% увеличаване на надницата, защото се работи на празничен ден, и втори път 100% увеличение на извънредния труд, положен тогава. Т.е., общо се полага да се заплати с четворна надница работата на този ден. Когато човекът е със сумирано изчисляване на работното време, се получава 100% увеличение на надницата и в края на периода се заплаща извънредния труд с 50% отгоре“, обясни инспекторката.

Христова обясни, че на 27 декември тази година се полага увеличение на извънредния труд със 75% при почасово отчитане на работното време. За тези със сумирано изчисляване на работното време заплащането е едва в края на периода с 50%.

„Едни от най-честите нарушения през лятото е неизплащането на извънредния труд, просто е нужно и ние да знаем При всички положения, когато имаме сигнали за заплащането на труда или работа без договор, реагираме своевременно. Има доста случаи, в които след наша намеса трудът на хората е заплатен“, каза Христова.

Тя призова хората да сигнализират за некоректни работодатели и заплащане. Тя допълни, че по закон Инспекцията спазва анонимност, но често пъти става самите жалбоподатели издават намерението си да подадат сигнал.

Кадър: БНТ

Вижте още

Повечето работещи българи са доволни от заплатите си

ivan

София е избрана за участие в инициативата „Зелени градове“ на ЕБВР

ivan

91% от автобусите в София ще са нови до средата на годината

ivan

Напишете коментар