Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Ипотечните кредити в левове нараснали много за десет месеца

Ниските лихви и успешното преминаване през стрес тестовете са накарали банките да отпуснат повече заеми, показват данните на БНБ.

Банките са отпуснали и предоговорили с 15.5% повече кредити към компаниите през 10-те месеца на годината. Общата сума на новоотпуснатите и предоговорени бизнес заеми за периода е малко над 12 млрд. лв., съобщава в днешния си брой „Капитал daily“.

Според коментари от бранша, цитирани от изданието, една от причините за по-бавното нарастване на общата сума на кредитирането за бизнеса е, че „България е наводнена“ от европейски грантове или финансиране на преференциални условия от европейски финансови механизми. Те са предпочитани от фирмите, дори и лихвите по традиционния банков кредит да са рекордно ниски.

Що се отнася до новоотпуснатите бизнес заеми, най-много се увеличават тези, отпуснати в американски долари – със 73% на годишна база, но трябва да се има предвид, че техният дял в общата сума е едва 3%. Заемите, отпуснати в левове, нарастват с 23%, а в евро – с 6%.

През октомври лихвите на бизнес заемите, макар и с малко, се повишават за всички категории освен при кредитите на стойност до 1 млн. евро, които са били деноминирани в единната валута. Лихвите обаче остават под 5% освен за големите заеми в евро. При тях традиционно цената на кредита силно се изменя месец за месец поради по-малкия брой сделки. Така например, докато през август лихвата при този сегмент заеми беше 4.16%, то през октомври вече е 6.76%.

Повишение на сумата на новоотпуснатите и предоговорени заеми има и при кредитните продукти за граждани. Най-много се увеличават жилищните заеми в левове – с 30% на годишна база до 1.5 млрд. лв. за първите 10 месеца от годината. Лихвата по ипотечните заеми продължава да се понижава, което става за 8-и месец поред, и вече е 4.62%.

Потребителските заеми са единствените, които твърдо вървят срещу общата тенденция на понижаващи се лихви. Вече 4 месеца поред лихвата по тях се повишава и така от 9.5% към края на юни сега тя вече е 10.3% към края на октомври. Това не отказва потребителите да търсят кредитиране, като новоотпуснатите заеми от началото на годината надхвърлят 2.7 млрд. лв., което е с 13% повече в сравнение със същия период на 2015 г.

При депозитите няма изненади. Средната цена, която банките са плащали през октомври за новооткрити депозити, е 0.7%. На пазара все още се намират предложения за 2.5% за 2-годишни депозити, но най-големите банки отдавна не плащат повече от 0.1% на година.

Вижте още

Работници от „Емко“-Трявна протестираха край международния път Русе-Свиленград

ivan

Сердика Център става собственост на притежателя на The Mall

ivan

За продан: имотът на Хулио Иглесиас за 32 млн. долара

leni

Напишете коментар