Invest Build Media
Туризъм и Екология

Николина Ангелкова: Готови сме за зимния туристически закон

България става все по-предпочитана туристическа дестинация, каза министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм, който се провежда в София.

Снегът ни радва, на прага сме на зимния туристически сезон и ние сме готови за него, каза Ангелкова. От януари до октомври сме посрещнали рекорден брой туристи – близо 7,5 млн. души и се надяваме до края на годината те да са повече от осем милиона като за първи път прехвърлят броя на населението на България, посочи тя. Приходите за периода също са рекордно високи – над 5,5 млрд. лева, което е ръст с 14,7 на сто спрямо миналата година, каза министърът.

Ние сме в „топ три“ по богатство на артефакти в Европа, защото имаме над 40 хиляди открити артефакти на наша територия. Има с какво да впечатляваме нашите гости и туристи, каза Ангелкова. Целта ние е да обърнем внимание на връзката между културата, историята и туризма. Страната ни е с голям потенциал в туризма, а хората са ни изключително приветливи и гостоприемни и вярваме, че ще се превърнем в страна, която ще е предпочитана туристическа дестинация. Има още какво да се направи и най-вече в това да ни познават всички, но именно затова правим и подобни събития, каза министърът на туризма.

Туризмът не е само ваканция и почивка, той е и индустрия и дава работа на много хора. Туризмът дава надежда, просперитет мир и толерантност и подпомага сближаването на хората и на народите, каза Ангелкова.

Дончо Барбалов, заместник-кмет на София поздрави гостите на форума от името на Йорданка Фандъкова, кмет на столицата. Той посочи, че в София се правят големи инвестиции за опазване на културното наследство на града. Искаме да наложим столицата сред ключовите пазари за културна дестинация и градски туризъм, каза той. София става все по-леснодостъпна – само на два – три часа с полет от основните европейски градове, добави той.

Вижте още

Забраната за полети от Великобритания към Гърция се удължи

viktoria

Кои са най-посещаваните от българите дестинации за празниците?

leni

Британските туристи пият най-евтината си бира у нас

ivan

Напишете коментар