Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Невероятна сграда ще промени пейзажа в Брюксел

Брюксел – градът на контрастите. Плановете за тази сграда също го показват.

Архитектурната компания OMA разкри плановете си да реновира и разшири три свободни железопътни сгради в Брюксел, за да изгради офис за белгийския влаков оператор SNCB.

Там ще се помещават 4000 служители на компанията, известна и като Националната железопътна компания на Белгия.

Проектирана от OMA с идеята да контрастира на съществуващите тухлени постройки, 11-етажната сграда ще бъде с височина 236 метра.

„Днешен Брюксел е както исторически, така и съвременен, национален и европейски, регионален и космополитен. Това е неговата същност – в сблъсъка на противоположностите, които искаме да покажем чрез нашия проект“, казва партньорът на OMA Рениер де Грааф.

Проектът на OMA е в сътрудничество с Jaspers-Eyers и ще се реализира след спечелен конкурс, организиран от SNCB. Това е първият мащабен проект на OMA в Белгия.

Трите съществуващи сгради, които ще бъдат ремонтирани като част от проекта, са построени като ансамбъл за Брюкселския световен панаир (Expo 58) и са празни от две десетилетия.

По-рано там е имало работни пространства и пощенски офис на гарата Брюксел-Юг, когато пощенската услуга на страната е свързана с железопътната мрежа.

Старата пощенска станция ще бъде трансформирана в офис пространство с конферентни и тренинг зали, фитнес център и ресторант с 200 места. Междувременно, двете бивши офис сгради ще станат бекофис, който ще приюти частни работни пространства на SNCB. И трите сгради ще бъдат с градини на покрива.

Новото 11-етажно разширение ще предлага частни офисни помещения, като с тях общата площ на централата ще бъде 75 000 квадратни метра.

На партерно ниво ще има и търговски помещения с няколко входа.

Интересен архитектурен елемент са кръглите прозорци, както и изцяло стъклената фасада, която е в антипод с околните сгради.

Новия проект е много обещаващ и ще добави още една съвременна и модернистична нотка в атмосферата на еврейската столица.

Вижте още

Шел си сътрудничи с BMW за изграждането на водородни зарядни станции

ivan

Стартира процесът на завършване на морската естакада на нос Шабла

Конструкция от железобетон стана световна сграда на 2016 година

admin

Напишете коментар