Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Невероятна сграда ще промени пейзажа в Брюксел

Брюксел – градът на контрастите. Плановете за тази сграда също го показват.

Архитектурната компания OMA разкри плановете си да реновира и разшири три свободни железопътни сгради в Брюксел, за да изгради офис за белгийския влаков оператор SNCB.

Там ще се помещават 4000 служители на компанията, известна и като Националната железопътна компания на Белгия.

Проектирана от OMA с идеята да контрастира на съществуващите тухлени постройки, 11-етажната сграда ще бъде с височина 236 метра.

„Днешен Брюксел е както исторически, така и съвременен, национален и европейски, регионален и космополитен. Това е неговата същност – в сблъсъка на противоположностите, които искаме да покажем чрез нашия проект“, казва партньорът на OMA Рениер де Грааф.

Проектът на OMA е в сътрудничество с Jaspers-Eyers и ще се реализира след спечелен конкурс, организиран от SNCB. Това е първият мащабен проект на OMA в Белгия.

Трите съществуващи сгради, които ще бъдат ремонтирани като част от проекта, са построени като ансамбъл за Брюкселския световен панаир (Expo 58) и са празни от две десетилетия.

По-рано там е имало работни пространства и пощенски офис на гарата Брюксел-Юг, когато пощенската услуга на страната е свързана с железопътната мрежа.

Старата пощенска станция ще бъде трансформирана в офис пространство с конферентни и тренинг зали, фитнес център и ресторант с 200 места. Междувременно, двете бивши офис сгради ще станат бекофис, който ще приюти частни работни пространства на SNCB. И трите сгради ще бъдат с градини на покрива.

Новото 11-етажно разширение ще предлага частни офисни помещения, като с тях общата площ на централата ще бъде 75 000 квадратни метра.

На партерно ниво ще има и търговски помещения с няколко входа.

Интересен архитектурен елемент са кръглите прозорци, както и изцяло стъклената фасада, която е в антипод с околните сгради.

Новия проект е много обещаващ и ще добави още една съвременна и модернистична нотка в атмосферата на еврейската столица.

Вижте още

Ето ги петте варианта за трасе на строежа на магистрала Струма през Кресненското дефиле

ivan

Agressia показа облеклата на олимпийците ни за Рио 2016

admin

Едно от най-добрите кафенета в Лондон е българско

ivan

Напишете коментар