Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Volkswagen планира да придобие 50% от капитала на китайски автопроизводител

Разрастване за VW. 

Германският автомобилен гигант Volkswagen планира да придобие 50% от капитала на китайския си партньор Anhui Jianghuai Automobile Group Holdings, който се занимава с производство на електрически автомобили, съобщава Bloomberg.

Очаква се сделката да бъде финализирана до 31 юли, но засега не се споменава цената.

Информацията беше оповестена от китайската компания, известна като JAC Motor, чийто акции се търгуват на борсата в Шанхай.

За последния месец цената им се удвои, а пазарната капитализация на компанията достигна 17 млрд. юана (около 2.4 млрд. долара).

VW се опитва да засили присъствието си на китайския пазар, който показва признаци на възстановяване след кризата, причинена от разпространението на COVID-19. В Европа и САЩ обаче продажбите на автомобили продължават да се свиват.

Германският автомобилен гигант е една от първите западни компании, които ще се възползват от разхлабването на ограниченията за чуждестранните инвестиции в Китай.

През 2018 г. правителството в Пекин отмени закона, който не позволяваше на чуждестранните автомобилни компании да притежават над 50% от капитала на съвместните дружества с техните китайски партньори.

Още тогава BMW се възползва от отпадането на това изискване и придоби мажоритарния дял от Brilliance China Automotive Holdings.

JAC Motor е един от по-малките партньори на Volkswagen в поднебесната империя. Германският автопроизводител има по-мащабни общи проекти с SAIC Motor и China FAW Group.

След сключването на сделката местното правителство в провинция Анхуй ще притежава останалите 50% от капитала на компанията.

Целта е през 2029 г. производственият капацитет на JAC Motor да бъде увеличен до 400 000 автомобила годишно.

Вижте още

Почти 2 милиарда лева e бюджетният излишък към края на юли

ivan

Вижте колата с най-скъпа поддръжка в света

Пряк път до Рига: Обявяват директни полети от София

А. Стойковa

Напишете коментар