Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Грижи за цветята в градината през юни

Юни е месец на активен цъфтеж за голяма част от балконските и градински растения. През този период градината е в разцвета си и редовните грижи са задължителни.

Юни е месец на активен цъфтеж за голяма част от балконските и градински растения. През този период градината е в разцвета си и редовните грижи са задължителни.

10 задачи в цветната градина през юни

1. В началото на месеца извадете луковиците на лалета, зюмбюли и нарциси. Почистете ги внимателно, подсушете ги и ги съхранявайте на хладно, тъмно и проветриво място.

2. Преглеждайте редовно листата на растенията за наличие на листни въшки. Отстранявайте прецъфтелите цветове за да стимулирате нов цъфтеж.

3. Подхранете всички цъфтящи саксийни растения с комплексен тор два пъти през този месец – през около 2 седмици.

4. Направете си резници от всички висящи растения и ги използвайте за размножаване.

5. Поливайте редовно саксийните цветя и не оставяйте почвата им да пресъхне. През юни обикновено има достатъчно дъждове, но ако се задържи по-сухо, полейте и градинските растения.

6. Подхранете розите – започва масовия цъфтеж на розите, което налага грижите за тях да станат по-интензивни. Редовно разрохквайте почвата им, пръскайте срещу листни въшки, поливайте като внимавате да не мокрите листата. Отстранявайте редовно прецъфтелите цветове. Подхранете розите с тор, богат на азот.

7. Пазете гладиолите от трипс – при сухо и горещо време по гладиолите често се появява трипс (черна мушичка), който нарушава развитието им. Преглеждайте редовно и внимателно цветята, ако забележите дребни черни насекоми, подобни на червей, това е трипс. Той може да увреди листата и пъпките на гладиолите и да наруши цъфтежа им. За борба с трипс използвайте препарати от агроапетката, след консултация със специалист. Най-често се използва мезурол 50 ВП 0,1%. Пръскането се повтаря толкова пъти колкото е необходимо до изчезване и на последната мушица.

8. Може да засадите луковици на гладиол и лилиум, а през втората половина на месеца засейте семената на теменужки, парички, незабравки.

9. След средата на месеца засадете в градината готовия разсад от топлолюбиви, едногодишни цветя като агератум, тагетес, флокс, циния. Засаждането най-добре направете в облачни дни или вечер след 18 часа когато слънцето не е много силно.

10. В началото на месеца засейте семената от невен за да се радвате на красиви цветове до късна есен.

Вижте още

Богат индустриален стил (СНИМКИ)

galia

Конструкция от железобетон стана световна сграда на 2016 година

admin

Културният министър не дава да има строителни промени в центъра на София

ivan

Напишете коментар