Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Как да опазим райското кътче от двора от вредители?

Как да опазим градината си от вредители?

Ароматна цветна градина, коприненомека трева, зреещи плодове и зеленчуци – обикновено градинарите е радват съвсем кратко на тези дарове. Едва поникналият копър до час е с прегризан корен, от листата на цъфналите хортензии и касиса остават само огризки, а на стръковете с ягоди не се вижда нито един плод. Какво да се прави? Методите за борба с неканените вредители в градината и в двора са много. Откъде да се започне?

/ iStock/Getty Images
От dariknews.bg дават полезни съвети:

Не е задължително да прибягвате веднага към радикални мерки и да използвате хербициди, пестициди, инсектициди и други химически чудеса, смятат експертите в министерството на селското стопанство на Северен Рейн – Вестфалия. Те предупреждават химикалите да се използват внимателно, защото при редица овощни култури ефектът от подобен „бързодействащ” метод има непредсказуеми последици.

Природата не допуска грешки и затова за съвет трябва да се обръщаме именно към нея, пише „Дойче веле”.

iStock/Getty Images

Тайната е проста: избраните от нас растения трябва да се съчетават със състава на почвата и задължително едно с друго. По този начин те ще растат здрави и стабилни и ще могат да се противопоставят на всякаква напаст.

Освен това добре разкопаната почва няма нужда от подобрители и сама може да се справи с вредителите.

Ако някои от растенията ви са „окупирани” мравки, просто трябва да ги обградите с лавандула, мащерка или риган, които изобщо не са по вкуса на мравките. Мравките и листните въшки, които не са отровени с химикали, от своя страна са отлична храна за синигерите, които прочистват дърветата и растенията от гъсеници, паяци и други досадни насекоми.

Можете да отвлечете вниманието на охлювите от салатата в градината, ако поставите наблизо купички с бира. Попадайки вътре, слузестите животни не могат да се измъкнат повече от там. Методът е широко разпространен в Германия. Е, съществува риск „на бира” да се съберат охлювите от съседните дворове.

ThinkStock/Getty Images

За да предпазите реколтата от лигавите животни, можете да изсипете утайка от кафе около растенията или да направите пътечки от вълнена прежда. А глинените саксии или сандъчета може да облепите с медно фолио, съветват експертите. Мравките няма да пресекат очертаните линии и ще заобиколят лавандулата и останалите билки.

Листните въшки също не обичат ароматните билки, затова за борбата с тях се препоръчва сапунен разтвор.

Вижте още

Най-високата наблюдателна кула в света откриха в британски курорт

admin

Модерен и уютен интериор на всекидневна с приобщен балкон

leni

Иновативна технология за редене на жълтите павета

Напишете коментар