Invest Build Media
Туризъм и Екология

7-те най-невероятни гори в света

Не всички са любители на морето и плажовете през лятото. Много пътешественици мечтаят да се насладят на горската тишина, приказните гледки и невероятната природа.

От peika.bg създадоха класация със 7-те най-уникални гори в света. Вижте кои са те:

1. Гората Дейнтри, Куинсланд, Австралия

Разходка в гората: 7-те най-невероятни гори в света
Снимка: wikimedia

Спускайки се надолу по пустите тропически плажове, гората Дейнтри на североизточния бряг на Австралия е една от най-зашеметяващите тропически гори в света. Смята се също, че е най-старата гора, която не е преставала да съществува през последните 110 милиона години.

Рискувайте да спите в сърцето на гората, за да послушате серенадата от невероятно разнообразна гама от жаби и насекоми. И внимавайте за неуловимия казуарий, тропическия братовчед на Ему и толкова рядък, че местните жители купуват лотариен билет винаги, когато видят такъв.

2. Крива гора, Полша

Разходка в гората: 7-те най-невероятни гори в света
Снимка: pixabay

Тази горичка със странно оформени борови дървета близо до Нове Царново, Западна Померания, е чудо създадено от човека, но никой не е съвсем сигурен как или защо. Някои смятат, че някакъв инструмент или техника е бил използван, когато са били засадени през 30-те години, за да могат да бъдат използвани в корабостроенето.

Други спекулират, че младите фиданки са били смазани от танкове по време на Втората световна война и именно това ги е накарало да растат по този начин. Каквато и да е причината, резултатът е една от най-странните гори, които някога можете да видите.

3. Облачни тропически гори на резервата Монтеверде, Коста Рика

Разходка в гората: 7-те най-невероятни гори в света
Снимка: wikimedia

Наречен на близкия град Монтеверде, този 26 000 акра горски резерват се намира високо в легендарните облачни гори на Коста Рика.

Резерватът се състои от 6 екологични зони, 90% от които са девствена гора. С над 2500 растителни вида (включително най-много орхидеи на едно място), 100 вида бозайници, 400 вида птици, 120 вида влечуги и земноводни, непременно ще бъде нещо, което ви хваща окото.

4. Национален парк Редуд, Калифорния, САЩ

Разходка в гората: 7-те най-невероятни гори в света
Снимка: pixabay

Калифорнийските червени дървета са най-високите дървета на планетата, а националните и държавните паркове в Редуд представляват 45% от тях. Единствени по рода си, тези стари гиганти са разпространени в четири парка и покриват 158 квадратни километра.

Нараствайки до 116 метра височина, само погледът към тези естествени небостъргачи ще ви накара да се почувствате мънички. Вероятно ще се намокрите повреме на разходката. Мъглата представлява до една четвърт от необходимите валежи, така че могъщите брегови червени гори да оцелеят.

5. Бамбукова гора Сагано, Япония

Разходка в гората: 7-те най-невероятни гори в света
Снимка: pixabay

На кратко пътуване с влак от Киото, тази великолепна бамбукова гора в района на Арашияма се превърна в задължителна дестинация за местни жители и туристи.

Визуално гората е зашеметяваща. Но спрете за миг и слушайте как вятърът шумоли през скърцащия бамбук. Този звук е обявен от японското правителство за един от „100 звукови пейзажа на Япония“, подбор от ежедневни шумове, чиято цел е да насърчи местните хора да спрат и да се насладят на музиката на природата.

6. Долината Джиужайго, Съчуан, Китай

Разходка в гората: 7-те най-невероятни гори в света
Снимка: wikimedia

Притиснат към ръба на Тибетското плато, долината Джиужайго в Съчуан е обявена за обект на световно наследство на ЮНЕСКО и за световен биосферен резерват.

Той е безспорно красив, може да се похвали с бистри езера, заснежени върхове и първични гори. Това е последният резерват на редица застрашени растителни и животински видове, включително гигантската панда, сичуанската златна маймуна, сичуанският такин и множество орхидеи и рододендрони.

7. Tропическа гора Голямата мечка, Британска Колумбия, Канада

Разходка в гората: 7-те най-невероятни гори в света
Снимка: wikimedia

Последният голям простор на крайбрежната умерена дъждовна гора, Голямата мечка в Британска Колумбия е огромна земя от древни кедри, мъхести водопади и ‘Spirit Bears’, рядката, кремава мечка Kermode, считана за свещена от местните хора.

С размерите на Ирландия, гората също е дом на крайбрежни сиви вълци, мечки гризли, елени Ситка, пумари, планински кози, орка, сьомга, морски лъвове, морски видри, гърбати китове. Тя е ефирна и магическа и е дом на много и различни диви животни.

Вижте още

Благой Рагин подаде оставка като шеф на хотелската и ресторантьорска асоциация

ivan

Изравняват таксите за обслужване на пътници на Летище София

ivan

Светът достигна критичния праг от 1,5 градуса на затопляне

Напишете коментар