Invest Build Media
Архитектура и Дизайн Имоти и строителство

Днес откриват новата метростанция „Витоша“ в София

От днес до столичния кв. „Хладилника“ ще се стига с метро. Железницата дотам се пуска 10 дни по-рано от първоначално заявената дата. Очакванията са новата отсечка на втория лъч на метрото да притегли към пътникопотока му още 20 хил. души дневно. Така общият брой на придвижващите се с подземните линии трябва да стигне 350 хил. души в работен ден. Общата дължина на метрото се увеличава с 1.3 км, с което на практика тя става 40 км., с 35 метростанции.

Освен повече пътници, които ще изберат за свой транспорт метрото, с влизането в експлоатация на новата отсечка от втория му лъч се очаква количеството на вредни газове в атмосферата да се стопи с около 72 хил. тона годишно. Пътуването с метрото вместо с друг транспорт пък ще спести общо 95 хил. часа дневно. Според изпълнителния директор на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев с пускането в експлоатация на трасето до новата метростанция „Витоша“ до централните части на града ще се стига за около 6 минути. Чакането на влакчетата няма да е повече, отколкото при останалите метростанции.

Метростанция „Витоша“ е изцяло в земни цветове – зелено, кафяво, синьо, бяло, като идеята е да напомня за планината, към която сочат някои от входовете й. Местата, от които може да се стигне до влакчетата в нея, са общо 6 – четири от тях на кръстовището на бул. „Черни връх“ с ул. „Сребърна“ и 2 с ул. „Филип Кутев“.

Изграждането на втория лъч на метрото от метростанция „Джеймс Баучер“ до кръстовището на бул. „Джеймс Баучер“ и ул. „Сребърна“ започна преди 2 години. Тогава правителството на Орешарски не позволи да се харчат каквито и да било пари за строителството на отсечката и се наложи Столичната община сама да поеме финансирането му. Веднага след като властта отново пое кабинетът „Борисов“, за начинанието бяха осигурени средства от Европа.

Стойността на проекта е 42 млн. лв. Очакванията на столичани са метростанцията до кв. „Хладилника“ да не е последната спирка от втория лъч. По презумпция такова е и намерението на „Метрополитен“, но в момента вниманието и средствата са насочи единствено към строителството на третия лъч на метрото, който ще свързва кварталите „Левски“ и „Овча купел“.

Работата при тунела под бул. „Черни връх“ не мина и без усложнения. Част от булеварда пропадна на няколко пъти в района на строежа или в близост до него.

Вижте още

Прекратен проект за доизграждане на АМ „Черно море“

Строителната камара започва да гради новите домове в Хитрино

admin

Как да създадем перфектната веранда? (СНИМКИ)

leni

Напишете коментар