Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Архитекти построиха свой дом от 15 тона отпадъци

Холандските архитекти Нина Аалберс и Фери инт Велд от студио „Макен“ построиха 4-етажен дом в Ротердам, като използваха тухли, изработени след рециклирането на 15 тона отпадъци, съобщава „24 часа“.

Технологията е разработена от стартъп компанията StoneCycling, която работи от 2013 година. Нейни създатели са Том ван Соест и Вард Маса, а домът на архитектите е първата практическа реализация на продукта им, наречен WasteBasedBricks.

За изграждането на тясната висока къща, намираща се между две други, са използвани общо 15 тона отпадъци, сред които стъкло, керамика, глина. Събирани са в радиус от 150 км около фабриката на StoneCycling в югоизточната част на Холандия.

Според Нина и Фери предизвикателството да се работи с нов материал е било голямо, защото никой не е бил сигурен как новият вид тухли ще функционира в реална среда.

Домът в Ротердам е широк 4,5 м, а в дълбочина е 9 м, общата жилищна площ е 120 кв. м. Общите помещения, като кухня, дневна, кабинет са на първите два етажа, а спалните са на третия и четвъртия, като на покрива има и тераса. Фасадата е в керемиден цвят и е съобразена с тези на съседните сгради.

От компанията StoneCycling не разкриват технологиите, по които рециклират отпадъците и правят тухлите, но казват, че през 2017 г. в Холандия ще има още две сгради, построени с нейни материали.

Вижте още

Бохемски апартамент в Париж (СНИМКИ)

Фандъкова: 1/2 млн. лева са вложени в реставрацията на Триъгълната кула от крепостната стена на Сердика

ivan

Най-високата наблюдателна кула в света откриха в британски курорт

admin

Напишете коментар