Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Обещават кадастрална карта за над 90% от страната до две години

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи на форум, че амбициозната задача на Агенцията по кадастър е в рамките на следващите две години над 90 на сто от територията на страната да бъде покрита с кадастрална карта. Сега 36 на сто от територията на България е с такава карта, допълни той.

Нанков откри конференция и пленарна сесия на Постоянната комисия по кадастър на Европейския съюз на тема „Данните като основа на цифровото общество“.

Друга основна задача на Агенцията по кадастър е подобряване на обслужването на хората и бизнеса, посочи министърът, но изтъкна, че този процес е двустранен. Той цитира данни на НСИ за 2017 г., според които над 67 на сто от българите имат достъп до интернет, но едва 10 на сто от потребителите на услугите на агенцията ги заявяват по електронен път. Министърът напомни, че така заявени, услугите са с 30 на сто по-евтини.

След покритието на страната с кадастрална карта и преминаването на регистъра на поземлената собственост към агенцията, ще има надграждане със специализирана информация за подземна и наземна инфраструктура, ще се картографира и геоложкият, и сеизмичният риск. Предизвикателство пред агенцията е и политиката по усвояването на методическите указания на геореферираните и геопространствените данни по ресорна евродиректива, отбеляза министърът.

Вижте още

Конференция “Визия за София“ ще нищи архитектурата на столицата

ivan

Куюмджиева къща – едно от пловдивските архитектурни бижута

leni

Архитекти готвят проект за възстановяване на Тютюневите складове

admin

Напишете коментар