Invest Build Media
Строителство

Няма рискови нива на язовири на територията на столицата

Няма информация за рискови нива на реки и язовири на територията на столицата. Това стана ясно след проверката на състоянието на язовир „Мърчаево“, извършена от кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя отиде на място заедно с кмета район „Витоша“ и кмета на Мърчаево. Фандъкова обясни, че „Мърчаево“ е един от общо 6-те общински язовира на територията на столицата.

Фандъкова посочи, че язовирите „Бистрица“, „Кремиковци“ и „Сеславци“ са напълно изпразнени и увери, че „Мърчаево“, „Мрамор“ и „Суходол“ 2, които са в експлоатация, се наблюдават непрекъснато. Тя обясни, че в момента на трите язовира се прави контролирано изпускане, така че да има свободен обем.

Фандъкова увери, че организацията на общината е за 24-часово дежурство за наблюдение, както над общинските язовири, така и на реките и критичните участъци на територията на общината. „Отново сме в сезона на дъждовете. Знаете, че за нас кметове е изключително важно да следим внимателно нивата на реките и язовирите в този период. Виждаме какво се случва навсякъде в такива моменти. Разчитам на кметовете на съответните райони и населени места и на екипите на Аварийно-спасителното звено. Погрижихме се през последните години да направим основни ремонти на общинските язовири“, каза Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет благодари на „Напоителни системи“ за сътрудничеството по отношение на язовирите „Суходол“ 1 и „Суходол“. Йорданка Фандъкова поясни, че „Суходол“ 2 е общински и се намира нависоко и при обилно снеготопене се пълни бързо, а „Напоителни системи“ поддържат по-голям свободен обем в язовир „Суходол 1″., което е предотвратило проблеми след последния обилен снеговалеж. Фандъкова уточни, че нивото на язовир „Бели Искър“ се поддържа по предписание и че към момента състоянието му е нормално.

Според кмета на столицата най-важни са мерките по превенция. Фандъкова отбеляза, че за почистване на преливници на язовирите са заложени 100 хил. лв. за 2018 г. По думите й за настоящата година са предвидени около 2 млн. и 700 хил. лв., от които 1,5 млн. лв. от общинския бюджет, за почистването на около 85 км. речни корита. Кметът на София отчете, че ежегодно се почистват 500-метровите участъци след преливник, като през 2017 г. са почистени 117 км речни корита, включително 5 км от река Искър в район „Кремиковци“.

Вижте още

Строителният контрол спря надстрояването на хотел „Маринела“

admin

Главният архитект на София: 20% от Южния парк се оказали частна собственост

ivan

Инвестират 640 млн. лв. в пътища в Софийско

ivan

Напишете коментар