Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Къде сбъркахме? 16 примера за грешки при обзавеждането (СНИМКИ)

Комфортът и уютът се създават от детайлите, така че е необходимо само едно нелепо или старомодно нещо, за да съсипете дори най-добрия дизайн. Например килим, купен на разпродажба, или скучни завеси и щори. Известни експерти в областта на интериорния дизайн ще ви помогнат да избегнете грешки в бъдеще или да поправите интериорните грешки, които може вече да имате.

От сайта  „Поничка“ направиха списък с нещата в дизайна на апартаментите, от които трябва да се откажете, за да направите дома си уютно място.

1. Животински принтове

Британският клон на Samsung проведе проучване сред англичани, за да открие най-дразнещите тенденции в интериорния дизайн. Оказа се, че „животинските“ принтове са на 11-та позиция – 19% от хората казват, че имитацията на ивици на зебра или петна на гепард вече не е модерна.

Дизайнерите на кичозен стил често използват животински щампи в работата си, но наистина е трудно да направите това правилно в обикновен апартамент, тъй като има голям шанс да получите място, което изглежда като бар или цирк.

2. Фалшиви тухлени стени

Фалшивите тухлени стени са във всички списъци на нежелания декор. Използването на изкуствени материали прави декорът да изглежда фалшив и неуютен, което не е нещо, което бихте искали в дома си.

Ако обаче дизайнер е талантлив, тези елементи могат да бъдат наистина красиви. Но изкуствените материали трябва да бъдат заменени с истински и ако стилът е един и същ в целия апартамент, може да изглежда като таванско помещение в Ню Йорк.

3. Драперии и масивни комбинации от завеси

16 Дизайн на апартаменти, които крещят за лошия вкус на собственика

Драпериите и масивните комбинации от завеси също са в списъка с неща, които могат да направят интериора да изглежда остарял. Да, този стил може да е бил популярен много години, но вече не е. Тенденциите са се променили. Сега тенденцията е в лекотата и простотата. Освен това, грижата за многопластовите завеси не е лесна.

Днес дизайнерите предпочитат органичните тъкани и твърдят, че има само едно правило за декорирането на прозорците: колкото по-просто, толкова по-добре. А завесите трябва да са два пъти по-широки от прозореца.

4. Контрастни цветни стени

Една стена, боядисана в цвят, който е твърде светъл или твърде тъмен, само влошава дизайна. Може би това беше добър трик в някакъв момент в миналото, но днес, според дизайнерите, няма практическа употреба. Дори напротив, такъв акцент не прави стаята да изглежда по-голяма, а я смалява.

Експертите предупреждават, че опитите за самостоятелно декориране на стени могат да завършат катастрофално.

5. Твърде много неутрален цвят

Комбинацията от сиво, бежово и други неутрални цветове вече не е модерна. Самите нюанси не са толкова лоши, но опитът за смесването им води до факта, че къщата изглежда много подобна на милиони други.

Патрик Меле в своя дневник препоръчва използването на наситени цветове. Патрик казва, че има една комбинация, която работи във всеки декор – бяло и синьо във всички варианти. Ако не сте готови да запълните интериора си с ярки цветове, тогава поставете акцент върху цвете, плакат или декоративни възглавници.

6. Тапети с фризове

16 Дизайн на апартаменти, които крещят за лошия вкус на собственика

Използването на фризове за тапети вече не е модерно. Декораторът Мичъл Оуенс казва, че използването им прави един апартамент да изглежда като селска къща от 70-те години. И въпреки че сега този стил се преражда, фризът не се връща.

7. Сложен декор за плочки

Колкото по-малка е банята, толкова по-опростен трябва да бъде моделът на плочките. Това смята Клер, дизайнерът и авторът на блог, наречен „doesntcosttheearth.“ Мозайка, различни цветове, бордюри и подобни тенденции трябва да се избягват при проектирането на баня.

Ако сте щастлив собственик на голяма баня и сте сигурни, че не можете да минете без мозайка, тогава можете да украсите отделен ъгъл с нея.

8. Тавани и стени с пръскана мазилка

16 Дизайн на апартаменти, които крещят за лошия вкус на собственика

Пръсканата мазилка може да е била много популярна в миналото, но наистина е непрактична. Върху такава повърхност се задържат мръсотия и прах и дори най-добрите почистващи препарати не могат да помогнат.

9. Тематични стаи

Тематичните стаи в морски стил или спални, които приличат на двореца на фараон, са примери за лош дизайн. И цената на дизайна няма значение, тъй като дори дизайните на стойност милиони долари могат да бъдат също толкова ужасни, колкото евтините и остарели мебели.

Тематичните стаи сами по себе си не са толкова лоши, но е трудно да се намери правилния баланс при декорирането. В резултат на това получавате място, което прилича на филмов декор, вместо на място, където можете да почивате.

10. Безполезни неща

Всички предмети, които използвате за украса на дома, трябва да бъдат прости и полезни. Например стъклена скулптура в къща с деца определено е дизайнерски провал. Същото важи и за огромна маса за хранене за семейство, състоящо се от двама души.

Трябва да бъдат премахнати различни колекции от статуи, огромни декориращи предмети и всичко, което по никакъв начин не е полезно.

11. Стикери

16 Дизайн на апартаменти, които крещят за лошия вкус на собственика

Стикерите също са в нашия черен списък. В повечето случаи изглеждат неподходящи и са неподходящи за място, където живеят възрастни.

Добър заместител са картините и плакатите. Въпреки това, декораторите предупреждават, че тези неща трябва да заемат поне 2/3 от площта, ако решите да ги окачите над дивана си. Това е единственият начин да запазите баланса и правилните пропорции.

12. Щори

16 Дизайн на апартаменти, които крещят за лошия вкус на собственика

Огромните капаци на прозорците са нещо от миналото . В началото само богати хора ги купували, за да защитят къщите си от мръсотия, прах и твърде много слънце. Но в съвременните апартаменти те са безполезни. Трудно е да се отървете от праха по тях и те правят площта на стаята да изглежда по-малка.

13. Наистина малък килим

16 Дизайн на апартаменти, които крещят за лошия вкус на собственика

Американските дизайнери са направили списък с топ 30 грешки, които хората правят, когато подреждат къщите си. А килим с грешен размер е една от тях: малък килим прави пропорциите на стаята да изглеждат грешни.

Килимът трябва да бъде под мебелите. Дизайнерът Мартин Кобус казва: “Уверете се, че предните крака на мебелите са на килима, за да не се подгъва или движи.”

14. Цитати по стените

Онлайн списание Houzz публикува въпросник сред своите читатели и ги попита дали цитати по стените са готини или глупави. Повечето хора бяха против. „Нямам нужда от стена, която ми казва да обичам живота си или да ям храната си“, отговори един от потребителите.

15. Килимче пред тоалетната

16 Дизайн на апартаменти, които крещят за лошия вкус на собственика

Дизайнерите препоръчват да се отървете от килимчетата, които обикновено се поставят близо до тоалетните. Виждате ли килима на лявата снимка? Отървете се веднага от него, ако имате такъв, защото е непривлекателен и нехигиеничен. Чудесен заместител би бил правоъгълен килим в близост до ваната.

16. Фалшиви арки

16 Дизайн на апартаменти, които крещят за лошия вкус на собственика

Арките са много популярни в къщи и апартаменти от всякакъв размер. Не всички арки обаче са еднакво красиви. Дизайнерите ни напомнят да имаме предвид, че арката стои добре само в голямо помещение, когато формата й е подобна на формата на прозорците.

Арките в модерен стил, които са твърде големи за малки апартаменти, не изглеждат добре.

Вижте още

Йорданка Фандъкова: Северните територии на София са ценен териториален ресурс

admin

Правителството отпусна още 250 хил. лв. за Голямата базилика в Плиска

admin

Само половината кандидати останаха в конкурса за площад „Св. Неделя

ivan

Напишете коментар