Invest Build Media
Туризъм и Екология

Особеностите на Мароко, които могат да смутят неподготвения турист (СНИМКИ)

В съвременната реалност е трудно да си представим, че някой може да не използва дезодорант или вана. Това ни се струва странно, въпреки че в някои държави – например в Мароко – това е позната част от ежедневието.

От Поничка разказват какви особености на живота в Мароко могат да шокират туристите. А в бонуса ще намерите няколко обитатели на местните улици.

1. Използването на найлонови торбички е забранено със закон в Мароко

През 2016 г. страната е на 2-ро място по потребление на пластмаса, след САЩ. Според изчисленията, Мароко годишно произвежда около 3 милиарда торбички, а на всеки гражданин се падат приблизително 900 броя. Затова местната власт забрани използването на найлонови торбички. Не е позволено да се произвеждат, продават, купуват или дори съхраняват. Хората се насърчават да използват торби за многократна употреба.

2. Такситата са боядисани в различни цветове в зависимост от града

В Мароко такситата се делят на „малки“ и „големи“. Първите не пътуват извън града и във всяко село имат свой собствен цвят, например:

  • в Рабат – син;
  • в Мекнес – светлосин;
  • в Казабланка – червен.

„Големите“ таксита пътуват извън града и обикновено са боядисани в бяло, жълто или сиво. Често такива коли имат фиксирани маршрути (грубо казано, те работят като автобуси).

Особеностите на местния транспорт не се ограничават до това. В Мароко е обичайно да се качват допълнителни пътници по време на пътуването, ако колата има поне едно свободно място. Трябва да сте подготвени за това.

3. Когато температурата падне под +20°C, местните богаташи обличат кожени палта

Някои пътешественици казват, че мароканците активно носят палта, пухени якета и кожуси, когато навън е истинска жега (за нас). Вярно е, че същите туристи признават, че това може да бъде и самореклама, тъй като само заможни хора парадират в топли дрехи.

4. Първото нещо, което чувате, когато излизате в града, е клаксони. Много клаксони

Местните шофьори просто обичат да използват клаксон. Те го обичат толкова много, че понякога плашат неподготвените туристи. Причините са различни, например:

  • На светофара свети червена светлина, вие сте спрели, а отзад някой бърза и активно натиска клаксона, приканвайки ви да тръгвате, така или иначе скоро ще светне зелено.
  • Познатите шофьори се поздравяват.
  • При изпреварване те също използват клаксона: или показват, че изпреварването е безопасно, или, обратно, предупреждават, че сега е невъзможно да се изпревари.

Вярно, трудно е да разберем какво искат местните шофьори от нас.

5. Бъдещето на младите хора по правило се определя от техния произход.

Бъдещето на един млад човек в тази страна зависи от много фактори. По-специално от мястото на раждане и качеството на образованието.

Например, мароканец, завършил престижно градско училище, вероятно ще получи добре работа някъде в Казабланка, ще си купи хубава кола и къща. Неговият начин на живот ще напомня много на европейския.

Ако същият човек е роден и учи в провинцията, той на практика няма шанс (и желание) да се издигне в града. Дори да завърши университет, това едва ли ще подобри живота му.

6. Много домове и кафенета не предлагат прибори за хранене

Местните предпочитат да се хранят с ръце. Смята се, че собствените ръце са много по-чисти. В този случай храната трябва да се приема с 3 пръста на дясната ръка (както държим писалка или молив, например).

Между другото, по време на хранене мароканците активно пият чай. Ако изпиете по-малко от 3 чаши, можете да обидите домакина.

Традицията да се яде с ръце се спазва главно от хората от провинцията, докато градските жители предпочитат все пак да използват прибори за хранене.

Между другото, тук се счита за учтив “жест” оригване по време на хранене. И в края на храненето много хора си облизват пръстите.

7. В селските райони някои мароканки имат татуировки на лицето си.

В миналото всички жени в Мароко е трябвало да имат татуировки на лицето, ръцете, краката и други части на тялото. Татуировките действат като амулети и отличителни белези на племената, а също така показват на другите, че техният собственик е на възраст, когато вече е възможно да се ожени (първата татуировка се прави през пубертета).

С времето традицията е потънала в забрава, но все още в особено отдалечени села можете да намерите мароканки с татуировки на лицето. По правило това са по-възрастни жени, но има и изключения.

8. В градовете много жени не покриват главите си и предпочитат западните дрехи

Какво ви идва на ум, когато чуете „мароканка”? Покрити крака, рамене, прикрито деколте и забрадка – вероятно нещо подобно. Но всъщност само по-възрастните жени, които са получили консервативно възпитание, се обличат така.

И все повече (особено в градовете) момичетата предпочитат дънки, обувки на висок ток и тениски. Те също не отказват грима. Въпреки че тази свобода им струва спокойствието: привържениците на старите порядки свирят и шушукат при вида на модерните тоалети. Можете обаче просто да пренебрегнете това.

9. Цветът на траура тук изобщо не е черен.

Мароканците носят бели одежди по време на траур, въпреки че това не е задължително. Между другото, същия цвят се счита за траурен в някои други страни: в Индия, Камбоджа и източноазиатските държави.

10. Хората тук не обичат да се снимат. Ако ги заснемете без разрешение, можете да си докарате проблеми

Мароко се счита за популярна туристическа дестинация: през последните години страната буквално е залята от туристи и много от тях се стремят да снимат всичко възможно, включително местните жители.

Не бива да го правите. Мароканците не обичат да се снимат и, въпреки цялата си дружелюбност, могат да започнат конфликт и ще бъдат абсолютно прави. Има лесен изход от ситуацията: преди да направите снимка, попитайте човека за разрешение.

11. В Мароко в повечето домове нямат обичайните вани.

В съвременните домове хората, разбира се, имат и душ, и вана. Повечето обаче използват обикновен леген и кофа. Всичко е като в доброто старо село: загребвате вода с черпак и я изсипвате върху себе си.

Разбира се, това не означава, че в Мароко има проблеми с хигиената. Хората там редовно ходят на баня и се къпят. Просто всичко е подредено по малко по-различен начин, отколкото сме свикнали.

12. Малко хора тук използват тоалетна хартия

Тоалетната хартия в Мароко се предлага в скъпи хотели, ресторанти и кафенета. На други места е малко вероятно да я намерите. Това, между другото, е един от големите проблеми за неподготвения турист.

Ролята на тоалетната хартия тук играе водата. Почти във всяка тоалетна ще намерите леген или кофа с вода.

13. Същото важи и за дезодоранта.

В Мароко леката миризма, идваща от тялото, се счита за напълно естествена. Местните, като правило, не сменят дрехите си ежедневно и не използват дезодорант. Вместо това използват розова вода или мускус за обтриване.

Бонус: Всички обичат котките и мароканците не правят изключение. Животните на снимките, макар и добре хранени, все пак са улични

Вижте още

Сериозен спад на чуждестранните туристи за сезон 2019

leni

Планинските водачи, хотелите и туроператорите ще получат QR код

ivan

Европейски градове, които да посетите, ако искате да избягвате тълпи

leni

Напишете коментар