Invest Build Media
Туризъм

ДНСК ще проверява отново преместваемите обекти в Слънчев бряг

Вчера разпоредих на Дирекцията за национален строителен контрол да направи нова проверка на над 100 преместваеми обекта на трите плажа в Слънчев бряг, съобщи снощи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той допълни, че експертите на дирекцията ще проверяват дали отговарят на изискванията за преместваем обект или са строежи по смисъла на Закона за устройство на територията, както се посочва в подадения на първи юни сигнал от вицепремиера Валери Симеонов със списък с обекти. Проверката ще продължи до 15 юни.

Регионалният министър посочи, че преместваемите обекти са от компетентността на местната власт. Те са поставени по съгласувана от Министерството на туризма схема и според разпоредбите на наредба на Община Несебър.

Николай Нанков напомни, че ДНСК е участвала на добра воля в предишната проверка. Докладът от нея ще бъде допълнен с информация за това кои от преместваемите обекти или части от тях са от по-висока категория, каквито съмнения има. Ако се установи, че има такива, тогава ДНСК ще бъде компетентна да вземе отношение, заяви министърът.

В момента ДНСК не е компетентна да премахва преместваеми обекти, ако те са поставени в разрез с одобрената схема или с наредбата на Община Несебър, коментира още Николай Нанков. Не излизаме от правомощията си по Закона за устройство на територията и няма ги превишим, категоричен бе министърът. Група народни представители внесоха промени в него, които предвиждат на ДНСК да бъдат дадени правомощия да контролира и премахва на незаконно поставени преместваеми обекти, напомни той. Даваме становища във връзка с плажовете в националните курорти. Не бягаме от тази отговорност, но към момента нямаме разписана такава, каза още министър Нанков.

Вижте още

Туристическото министерство ще залага на културата за разпознаваемост на България

ivan

8 места, които не трябва да пропускате, когато сте в Мексико

viktoria

Лондонското метро вече работи и през нощта

admin

Напишете коментар