Invest Build Media
Туризъм и Екология

Къщата музей Баба Илийца привлича туристи през лятото

През сезона на летните отпуски стотици хора от цялата страна съчетават туризма и развлеченията с атрактивни уроци по родолюбие. Една от предпочитаните дестинации е къщата музей „Баба Илийца” във врачанското село Челопек, където гостите от страната и чужбина вече са изписали 4 тома от книгата за впечатления, предаде БНТ.

Баба Илийца е героинята от емблематичния разказ на народния поет Иван Вазов „Една българка”, която рискува себе си и живота на болното си внуче, за да спаси бунтовник от Ботевата чета. Малцина знаят, че тя не е само литературен герой, а реална историческа личност и нейният род е сред най-многобройните в балканското селце.

Пена Цветковска, правнучка: „Баба Илийца е моя прапрабаба, внучето е дядо ми, който живееше дълго време на кошара между Лютиброд и Челопек, където минава удобен път за Черепишкия манастир. По него е ходела и баба Илийца, когато е срещнала Ботевия четник. Той ми е разказвал, че тя е била висока, кокалеста жена, много работлива и много грижовна за къщата“.

Музеят е изграден с доброволния труд на местните, а цялото обзавеждане е дарено от потомците на легендарната българка.

Росица Кузманова, историк: „Ние използваме къщата не само да влязат хората и да видят какъв е бил българският бит тогава. Тази къща има 13-годишна история и ние я използваме за организиране на уроци по родолюбие“.

Сред многобройните възторжени отзиви на посетителите има и стихотворение, посветено на легендарната баба Илийца. И тъй като за родолюбието няма почивен ден, къщата музей очаква своите посетители и в делник, и в празник.

baba-iliitsa-vnuchka baba-iliitsa-kyshta-muzei-02 baba-iliitsa-kyshta-muzei-03 baba-iliitsa-kyshta-muzei-04

Вижте още

С някои екстри в хотелите ще се разделим завинаги

leni

„Поглед към девет планини“: прекрасна екопътека близо до София

leni

Вижте списък с рисковите за пътуване дестинации

leni

Напишете коментар