Invest Build Media
Туризъм

Къщата музей Баба Илийца привлича туристи през лятото

През сезона на летните отпуски стотици хора от цялата страна съчетават туризма и развлеченията с атрактивни уроци по родолюбие. Една от предпочитаните дестинации е къщата музей „Баба Илийца” във врачанското село Челопек, където гостите от страната и чужбина вече са изписали 4 тома от книгата за впечатления, предаде БНТ.

Баба Илийца е героинята от емблематичния разказ на народния поет Иван Вазов „Една българка”, която рискува себе си и живота на болното си внуче, за да спаси бунтовник от Ботевата чета. Малцина знаят, че тя не е само литературен герой, а реална историческа личност и нейният род е сред най-многобройните в балканското селце.

Пена Цветковска, правнучка: „Баба Илийца е моя прапрабаба, внучето е дядо ми, който живееше дълго време на кошара между Лютиброд и Челопек, където минава удобен път за Черепишкия манастир. По него е ходела и баба Илийца, когато е срещнала Ботевия четник. Той ми е разказвал, че тя е била висока, кокалеста жена, много работлива и много грижовна за къщата“.

Музеят е изграден с доброволния труд на местните, а цялото обзавеждане е дарено от потомците на легендарната българка.

Росица Кузманова, историк: „Ние използваме къщата не само да влязат хората и да видят какъв е бил българският бит тогава. Тази къща има 13-годишна история и ние я използваме за организиране на уроци по родолюбие“.

Сред многобройните възторжени отзиви на посетителите има и стихотворение, посветено на легендарната баба Илийца. И тъй като за родолюбието няма почивен ден, къщата музей очаква своите посетители и в делник, и в празник.

baba-iliitsa-vnuchka baba-iliitsa-kyshta-muzei-02 baba-iliitsa-kyshta-muzei-03 baba-iliitsa-kyshta-muzei-04

Вижте още

Парен локомотив ще разхожда туристи за Гергьовден

ivan

Нова туроператорска услуга улеснява мечтаната ваканция

ivan

От Гърция ще изискват отрицателен PCR тест от влизащите от България

viktoria

Напишете коментар