Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Варна покани победители в конкурс да изготвят инвестиционен проект за новата градска библиотека

Екипът на Architects for urbanity, представляван от Marina Kounavi , Irgen Salianji, Marina Kounavi и Karolina Szstkiewicz, чийто проект спечели конкурса за нова сграда на Регионална бибилиотека във Варна, бе поканен от Община Варна да изготви Комплексен проект за реализация на инвестицията.

Община Вартна обяви в петък обществена поръчка, тип покана без обявление, за изготвяне на проекта за новата сграда на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“.

Обявената стойност за изготвяне на цялостен технически и работен проект е 600 000 лв. без ДДС.

Холандският проект (на горната снимка) бе класиран на първо място и след проведен международен конкурс за идеен проект за нова сграда на Регионална библиотека, организиран от община Варна и Камарата на архитектите в България, с подкрепата на WhAT Association.

Участие в конкурса взеха 370 архитектурни проекта, като след първия етап бяха селектирани 42 проекта от цял свят. От тях 11 попаднаха във финалната селекция на журито, от които бе избран и победителят. Класирането бе обявено на 9 декември 2015 г.

Проектът на холадското студио „Architects for urbanity“ предвижда изграждане на сграда със застроена площ 2960 кв. м и разгърната застроена площ 17 500 кв. м.

На трите подземни нива са предвидени 330 паркоместа. Озеленените площи, включително и покривът, са 1050 кв. м. Отвореното пространство през всички нива на сградата чрез дълги рампи дава възможност за провеждане на мероприятия с голям брой хора – изложби, моноспектакли, камерни концерти и др.

Предвидените материали в проекта на „Architects for urbanity“ са близки до обкръжаващата среда. Сградата е с окачени структурни фасади и двойна фасада, известна като т.нар. двойна кожа от неръждаема мрежа.

Теренът, на който ще бъде построена новата библиотека се намира в непосредствена близост до сградата на варненската община, а колекцията на библиотеката е разпръсната в шест различни сгради.

Имотът е заключен между улиците „проф. Марин Дринов“, „Братя Миладинови“, бул. „Осми приморски полк“ и пешеходното пространство рамкиращо сградата на Община Варна.

varna-biblioteka-02 varna-biblioteka-03

Вижте още

Как да създадем романтичен интериор в спалнята?

leni

Париж става по-зелен

admin

Искат референдум за междублоковите пространства и трафика в центъра на София

ivan

Напишете коментар