Invest Build Media
Инвестиции

Държавата може да поеме за своя сметка специализацията на бъдещите лекари

Наредбата за специализациите има нужда от промяна, коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който отговаря на въпроси на депутатите от парламентарната здравна комисия.

„Направен е  пълен анализ на проблема, свързан с човешките ресурси в системата на здравеопазването. След като установим потребностите от кадри, ще предложа на Министерския съвет обучението, квалификацията, преквалификацията, придобиването на специалност и продължителното обучение за цял живот да бъдат за сметка на държавния бюджет, при условие, че тези хора поемат отговорност за определен период от време да работят на територията на България“. Това посочи здравният министър и подчерта, че вече се водят разговори с министъра на финансите това да стане възможно с бюджета за 2019 г.

За Министерството на здравеопазването изграждането на националната здравна информационна система е един от основните лостове, с които да се ускори електронното управление в сектора. В момента се работи по изграждането на отделните модули на системата, като всеки един от тях е в различен етап на подготовка.

„Ако работата върви в срок, очакваме в средата на следващата година да имаме Национална здравна информационна система, т.е. България да има електронно здравеопазване“, коментираха от ръководството на Министерството на здравеопазването. Министър Ананиев посочи, че до края на годината ще бъдат въведени регистри и електронната рецепта.

Вижте още

Най-ниските тол такси в Европа предлага у нас МРРБ

ivan

Да строят атомни електроцентрали в Полша искат от САЩ

leni

Colliers: До края на годината се очакват 36 000 кв. м нови офис площи

admin

Напишете коментар