Invest Build Media
Имоти и строителство

Строителството в ЕС се влошило през май, у нас имало стагнация

Производството в строителния сектор на еврозоната и в целия Европейски съюз се влоши през май, докато строителството в България остана на нивото от април, но след траен спад през предходните шест месеца, показват данни на Евростат.

Производството в строителния сектор на еврозоната се сви през май с 0,5% на месечна база след понижение с 0,3% през април, като това представлява влошаване на икономическата активност в сектора за четвърти пореден месец. Строителството в целия Европейски съюз се сви с 0,7%, заличавайки отскока с 0,6% през предходния месец.

На годишна база строителството в еврозоната се понижи през май с 0,8% (спрямо май 2015-а) след понижение с 1,0% през април, влошавайки се за втори пореден месец след стагнация през март и относително приличен растеж от края на миналата и началото на настоящата година. Спад с 1,1% на годишна база през май бележи и строителството в целия ЕС след понижение с 1,6% през предишния месец, задържайки се на негативна територия за трети пореден месец.

Най-силно понижение в строителството през май на месечна база беше отчетено в Италия (спад с 3,6%), Румъния (с 3,0%) и Великобритания (с 2,3%), докато най-добър растеж беше регистриран в Швеция (повишение с 3,4%), Чешката република (с 2,8%) и Словения (с 2,6%).

На годишна база най-солидно повишение в строителния сектор беше отчетено в Швеция (скок с 14,4%), Румъния (със 7,5%) и Испания (с 3,1%), докато най-солиден спад беше регистриран в Унгария (понижение с цели 26,6%), Словения (с 21,12%) и Полша (спад с 13,8%).

Според Евростат строителството в България остана през май на нивото от април, когато се понижи с 2,2%, прекъсвайки по този начин серията от шест поредни месеца на спад.

На годишна база обаче, строителният сектор в България отбеляза влошаване за седми пореден месец, свивайки се през май с 8,1% (спрямо май 2015-а) след понижение с 10,5% през април (най-солидно влошаване от юли 2011-а година насам), като по този показател България е сред шестте най-слабо представящи се страни от ЕС, „изпреварена“ единствено от Унгария, Словения, Полша, Словакия и Чешката република.

Вижте още

Ще могат ли да се узаконяват незаконни строежи чрез глоба?

ivan

1,35 млрд. лева отпусна кабинетът за строителството на магистрала Хемус

ivan

Пътната връзка от бул. Брюксел до Летище София бе открита след ремонт

ivan

Напишете коментар