Invest Build Media
Имоти и строителство

Строителството в ЕС се влошило през май, у нас имало стагнация

Производството в строителния сектор на еврозоната и в целия Европейски съюз се влоши през май, докато строителството в България остана на нивото от април, но след траен спад през предходните шест месеца, показват данни на Евростат.

Производството в строителния сектор на еврозоната се сви през май с 0,5% на месечна база след понижение с 0,3% през април, като това представлява влошаване на икономическата активност в сектора за четвърти пореден месец. Строителството в целия Европейски съюз се сви с 0,7%, заличавайки отскока с 0,6% през предходния месец.

На годишна база строителството в еврозоната се понижи през май с 0,8% (спрямо май 2015-а) след понижение с 1,0% през април, влошавайки се за втори пореден месец след стагнация през март и относително приличен растеж от края на миналата и началото на настоящата година. Спад с 1,1% на годишна база през май бележи и строителството в целия ЕС след понижение с 1,6% през предишния месец, задържайки се на негативна територия за трети пореден месец.

Най-силно понижение в строителството през май на месечна база беше отчетено в Италия (спад с 3,6%), Румъния (с 3,0%) и Великобритания (с 2,3%), докато най-добър растеж беше регистриран в Швеция (повишение с 3,4%), Чешката република (с 2,8%) и Словения (с 2,6%).

На годишна база най-солидно повишение в строителния сектор беше отчетено в Швеция (скок с 14,4%), Румъния (със 7,5%) и Испания (с 3,1%), докато най-солиден спад беше регистриран в Унгария (понижение с цели 26,6%), Словения (с 21,12%) и Полша (спад с 13,8%).

Според Евростат строителството в България остана през май на нивото от април, когато се понижи с 2,2%, прекъсвайки по този начин серията от шест поредни месеца на спад.

На годишна база обаче, строителният сектор в България отбеляза влошаване за седми пореден месец, свивайки се през май с 8,1% (спрямо май 2015-а) след понижение с 10,5% през април (най-солидно влошаване от юли 2011-а година насам), като по този показател България е сред шестте най-слабо представящи се страни от ЕС, „изпреварена“ единствено от Унгария, Словения, Полша, Словакия и Чешката република.

Вижте още

Фирмите, ангажирани със зимното почистване, ще са готови до 1 ноември

admin

Няма забавяне при третия лъч на метрото в София

ivan

11 кандидати подадоха оферти да строят отсечка от Хемус за 80 млн. лева

admin

Напишете коментар