Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

За продан: Село в Швеция за 7 млрд. долара

Пандемията от коронавирус доведе до застой на по-голяма част от глобалния имотен пазар, но в Швеция, която така и не въведе строгите мерки, които повечето страни предприеха, в момента се продава село с цена от 70 млн. шведски крони (7.3 млн. долара), съобщават profit.bg.

Сатра Брун е “уелнес село” на около 125 км от шведската столица Стокхолм.

То датира от 1700 г., когато доктор Самуел Скраге открива минерален извор в Сатра и купува земята наоколо. След това построява кладенец, болница, църква и жилищни имоти.

Това се случва във време, в което популярността на естествените водни извори нараства значително, тъй като пиенето и къпането във висококачествена вода се смятало, че има балансиращ и лечебен ефект върху здравето и благосъстоянието на хората, пише CNBC.

Мълвата за “лечебните свойства” на водата в Сатра Брун се разпространява, привличайки представители на местния елит, които строят летни имоти там, а земята впоследствие им е подарена.

Гостите на селото били призовавани да пият от местната вода всеки ден. Предлагали се горещи и студени бани, тъй като се смятало, че те помагат за балансиране на емоционалното състояние.

През 40-те години на 18-и век земята и къщите са изкупени от епископ, който няколко години по-късно ги завещава на университета Упсала, който е един от водещите в Швеция.

През 2002 г. университетът продава Сатра Брун на 16 местни предприемачи, а оттогава то се управлява като уелнес център и място за провеждане на събития.

От 2015 г. в селото има и завод за бутилиране на вода, който също е включен в цената. Това е един от едва седемте минерални извора в Швеция, които са отличени с най-чиста вода.

Самото село е с площ от 60 акра, като други 84 акра земи също са включени в офертата.

Сатра Брун, с всичките му имоти, е регистрирано като дружество с ограничена отговорност, което означава, че няма ограничения за чуждестранни купувачи, казва имотният брокер Йонас Мартинсон, който описва архитектурата на селото като “разходка през времето.”

Вижте още

Колко струва на тричленно семейство да живее в България?

Шефът на Амазон оглави класацията на милиардерите на Форбс

ivan

Изкуственият интелект покорява работните места: Вдигащ се брой на обявите

Напишете коментар