Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

За продан: Село в Швеция за 7 млрд. долара

Пандемията от коронавирус доведе до застой на по-голяма част от глобалния имотен пазар, но в Швеция, която така и не въведе строгите мерки, които повечето страни предприеха, в момента се продава село с цена от 70 млн. шведски крони (7.3 млн. долара), съобщават profit.bg.

Сатра Брун е “уелнес село” на около 125 км от шведската столица Стокхолм.

То датира от 1700 г., когато доктор Самуел Скраге открива минерален извор в Сатра и купува земята наоколо. След това построява кладенец, болница, църква и жилищни имоти.

Това се случва във време, в което популярността на естествените водни извори нараства значително, тъй като пиенето и къпането във висококачествена вода се смятало, че има балансиращ и лечебен ефект върху здравето и благосъстоянието на хората, пише CNBC.

Мълвата за “лечебните свойства” на водата в Сатра Брун се разпространява, привличайки представители на местния елит, които строят летни имоти там, а земята впоследствие им е подарена.

Гостите на селото били призовавани да пият от местната вода всеки ден. Предлагали се горещи и студени бани, тъй като се смятало, че те помагат за балансиране на емоционалното състояние.

През 40-те години на 18-и век земята и къщите са изкупени от епископ, който няколко години по-късно ги завещава на университета Упсала, който е един от водещите в Швеция.

През 2002 г. университетът продава Сатра Брун на 16 местни предприемачи, а оттогава то се управлява като уелнес център и място за провеждане на събития.

От 2015 г. в селото има и завод за бутилиране на вода, който също е включен в цената. Това е един от едва седемте минерални извора в Швеция, които са отличени с най-чиста вода.

Самото село е с площ от 60 акра, като други 84 акра земи също са включени в офертата.

Сатра Брун, с всичките му имоти, е регистрирано като дружество с ограничена отговорност, което означава, че няма ограничения за чуждестранни купувачи, казва имотният брокер Йонас Мартинсон, който описва архитектурата на селото като “разходка през времето.”

Вижте още

Ричард Брансън: Най-добрите инвеститори в една страна са хората, които живеят в нея

ivan

Провали се сделката между Инерком и ЧЕЗ за българските активи на дружеството

ivan

СуперХостинг.БГ бе придобита от западноевропейски лидер

leni

Напишете коментар