Invest Build Media
Имоти и строителство

Американски фирми искат да строят магистрали у нас

След видеоконферентна връзка между министър Петя Аврамова и посланика на САЩ в България – Херо Мустава, стана ясно, че американски компании имат интерес към изграждането на инфраструктурни проекти у нас.

Това съобщиха от регионалното министерство, непосредствено след проведената виртуална среща. Министър Аврамова е заявила, че всички компании, които имат капацитета да осигурят качествено и сигурно строителство, могат да се включат в публичните търгове.

Регионалното министерство са представили големите инфраструктурни проекти, по които в момента се работи. Очаква се до края на годината да бъде обявена и процедура за изграждането на пътя Русе-Велико Търново. Планира се да се завърши изключително важната магистрала „Черно море“, която свързва морските ни градове Варна и Бургас.
За завършването на стратегическия обект се търсят различни възможности, включително и чрез публично-частно партньорство. Проектирането на магистралата е още от 70-те години на миналия век. Забавянето през последните години е основно заради избора на маршрут, който да е съобразен с екологията на района.

Обявена обществена поръчка има и за изграждането на тунел под Шипка. В момента се работи по автомагистралите Хемус и Европа, както и по скоростния път Видин – Ботевград, в участъците Мездра – Ботевград и Видин – Макреш.

По време на онлайн срещата министър Аврамова е подчертала, че дори по време на извънредното положение работата на големите инфраструктурни обекти в страната, не е спирала.

„Работата на строителните фирми ще помогне за икономическото стабилизиране на страната и за излизане от кризата не само, защото в строителството работят над 200 хиляди души, но и с изпълнението на съпътстващите икономически дейности като доставка на материали, консумативи и на техника – също от значение за възстановяване на част от икономиката на страната“, каза Аврамова.

Посланик Мустафа е благодарила за конструктивното партньорство между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и американското посолство у нас и е поздравила правителството за мерките, които предприема във връзка с осигуряване безопасността на хората по време на пандемията с коронавируса.

Вижте още

Спряха тока и достъпа до строежа на хотел Маринела

admin

100 млн. лева ще бъдат похарчени за неотложни ремонти на пътни отсечки

ivan

2.6 млн. лева са отпуснати от правителството за депо за отпадъци в Троян

viktoria

Напишете коментар