Invest Build Media
Имоти и строителство

Американски фирми искат да строят магистрали у нас

След видеоконферентна връзка между министър Петя Аврамова и посланика на САЩ в България – Херо Мустава, стана ясно, че американски компании имат интерес към изграждането на инфраструктурни проекти у нас.

Това съобщиха от регионалното министерство, непосредствено след проведената виртуална среща. Министър Аврамова е заявила, че всички компании, които имат капацитета да осигурят качествено и сигурно строителство, могат да се включат в публичните търгове.

Регионалното министерство са представили големите инфраструктурни проекти, по които в момента се работи. Очаква се до края на годината да бъде обявена и процедура за изграждането на пътя Русе-Велико Търново. Планира се да се завърши изключително важната магистрала „Черно море“, която свързва морските ни градове Варна и Бургас.
За завършването на стратегическия обект се търсят различни възможности, включително и чрез публично-частно партньорство. Проектирането на магистралата е още от 70-те години на миналия век. Забавянето през последните години е основно заради избора на маршрут, който да е съобразен с екологията на района.

Обявена обществена поръчка има и за изграждането на тунел под Шипка. В момента се работи по автомагистралите Хемус и Европа, както и по скоростния път Видин – Ботевград, в участъците Мездра – Ботевград и Видин – Макреш.

По време на онлайн срещата министър Аврамова е подчертала, че дори по време на извънредното положение работата на големите инфраструктурни обекти в страната, не е спирала.

„Работата на строителните фирми ще помогне за икономическото стабилизиране на страната и за излизане от кризата не само, защото в строителството работят над 200 хиляди души, но и с изпълнението на съпътстващите икономически дейности като доставка на материали, консумативи и на техника – също от значение за възстановяване на част от икономиката на страната“, каза Аврамова.

Посланик Мустафа е благодарила за конструктивното партньорство между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и американското посолство у нас и е поздравила правителството за мерките, които предприема във връзка с осигуряване безопасността на хората по време на пандемията с коронавируса.

Вижте още

Меценатът Симеон Пешов с Гран При в строителството и инвестициите

leni

Стартира сериозен ремонт на Аспаруховия мост във Варна

ivan

Утре отварят за движение едната лента от бул. Патриарх Евтимий

ivan

Напишете коментар